Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 30 2005

Οι ορκωτοί, η ΔΕΗ και η πρόσφατη δήλωση Πιλάβιου

Διαβάσαμε χθες την αναλυτική λογιστική κατάσταση της ΔΕΗ, και ιδιαίτερα το πιστοποιητικό του ορκωτού, το οποίο βρήκαμε μακροσκελές και με αρκετές παρατηρήσεις.

Κοινώς, δεν πρόκειται για ένα ”λευκό” πιστοποιητικό. Τουναντίον, ο ορκωτός επισημαίνει 4-5 διαφορετικά θέματα.

- Για την αξία των παγίων της ΔΕΗ, η αποτίμηση των οποίων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί (λογικό, δεδομένου και του μεγέθους της εταιρίας), αλλά η εταιρία έχει ήδη ”εκτιμήσει” την καθαρή υπεραξία και τις αποσβέσεις για την εξάμηνη περίοδο.

- Για το έργο της εκτροπής του Αχελώου, όπου απορρίφθηκε η περιβαλλοντική μελέτη, οπότε ο ορκωτός ”δεν μπορεί να προσδιορίσει την ανακτησιμότητα μέρους ή όλου του κόστους κατασκευής που ανέρχεται στα 259,6 εκατ. ευρώ”.

- Ακόμη, υπάρχει το θέμα των 45 εκατ. ευρώ, μιας πρόβλεψης έναντι δαπανών για την κάλυψη ”ελλείμματος αερίων διοξειδίου του άνθρακα”, για την οποία τυχόν μεταβολές θα περαστούν στα αποτελέσματα της περιόδου που θα προκύψουν...

Επιπροσθέτως, ο ορκωτός εκφράζει τη διαφωνία του για ποσό 13,2 εκατ. ευρώ, κατά το οποίο -όπως λέει- θα έπρεπε να είναι αυξημένες οι προβλέψεις για επισφαλείς πελάτες και χρεώστες με ισόποσα μειωμένα τα αποτελέσματα και τα ίδια κεφάλαια.

Υπάρχουν κι άλλες δύο παρατηρήσεις, που δεν καταγράφουμε λόγω χώρου.

Αυτό που μας ήλθε στο μυαλό -και σας τα μεταφέρουμε όλα αυτά- είναι η πρόσφατη δήλωση του κ. Πιλάβιου, ότι εάν το πιστοποιητικό του ορκωτού διατυπώνει επιφυλάξεις, τότε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα μελετά το θέμα και θα αποφασίζει αν η εταιρία πρέπει να τεθεί σε… επιτήρηση!

Λέτε να τους απασχολήσει το συγκεκριμένο πιστοποιητικό;

Μάλλον όχι -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της επιτήρησης-, καθώς αυτή η διαδικασία που αποκάλυψε ο κ. Πιλάβιος δεν προβλέπεται στον ισχύοντα κανονισμό του Χ.Α., αλλά στο νέο, που θα ισχύσει ως γνωστόν από 1ης Δεκεμβρίου!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v