Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 28 2005

Τράπεζες: Είπαμε, μην κρατάτε την... ανάσα σας

Να λοιπόν που σιγά σιγά, διακριτικά, καταλαγιάζουν στον υπόλοιπο Τύπο τα απαστράπτοντα σενάρια περί εξαγοράς μεγάλων ελληνικών τραπεζών από ξένες που εμφανίζονταν ως ... ”ταχείας υλοποίησης” και έρχονται στην επιφάνεια... άλλα σενάρια, περί συγχωνεύσεων και εξαγορών μεταξύ μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Σταδιακά φαίνεται ότι έγιναν επιτέλους αντιληπτά τα εμπόδια που υφίστανται σήμερα για τέτοιες ”διασυνοριακές συναλλαγές” στη χώρα μας, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον νόμο 2190 περί ανωνύμων εταιριών, τον οποίο -δυστυχώς και αδικαιολόγητα- ουδόλως έχει ενδιαφερθεί να αλλάξει η κυβέρνηση.

Απορούμε πώς ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης, που πολύ θα ήθελε να δει εξαγορές ελληνικών τραπεζών από ξένες, δεν έχει μεριμνήσει περί αυτού, όταν ο νόμος 2190 εξακολουθεί να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ εισηγμένων και μη εταιριών, απαιτώντας ”επιτροπές του άρθρου 9” για τις λεγόμενες ”εισφορές σε είδος”, ακόμη κι όταν αυτές αφορούν την εισφορά μετοχών εισηγμένης εταιρίας στην αύξηση κεφαλαίου μιας άλλης εισηγμένης, που θα είναι ουσιαστικά η εξαγοράζουσα!

Δυστυχώς στη χώρα αυτή οι αγκυλώσεις βασιλεύουν!!!

Υ.Γ.: Η στήλη αντιμετωπίζει με επιφύλαξη ως μάλλον αδόκιμες τις συγκρίσεις μεταξύ μεγάλων ελληνικών και μεσαίων ξένων τραπεζών, από άλλες σχετικά μικρού μεγέθους ευρωπαϊκές χώρες, όταν αυτές καταλήγουν στην πρόκριση ”συγχωνεύσεων κορυφής” στον ελλαδικό χώρο.

Ενόσω δεν έχουν λυθεί θέματα εργασιακής νομοθεσίας και ενόσω η αποτελεσματικότητα στη λειτουργία δεν είναι η ζητούμενη, τα ρεαλιστικά πλεονεκτήματα μιας τέτοιας συνένωσης δυνάμεων είναι μάλλον αμφισβητήσιμα.

Αυτό φάνηκε καθαρά όχι μόνο στις αναλύσεις ορισμένων οίκων, την εποχή που επρόκειτο να γίνει η συνένωση ΕΘΝΙΚΗΣ και ALPHA, αλλά και στην πορεία που είχαν οι μετοχές των δύο τραπεζών ΠΡΙΝ ανακοινωθεί η κατάρρευση της συμφωνίας.

Tι θα γίνει στην περίπτωση μιας τέτοιας συγχώνευσης; Θα έχει η νέα τράπεζα καταστήματα και στις δύο... γωνίες του ίδιου δρόμου; Μήπως τελικά περισσότερο θα ωφεληθεί ο… τρίτος ανταγωνιστής;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v