Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 6 2005

Υπόθεση Proton: Η Proti... συνέχεια!

Σας υποσχεθήκαμε από χθες ότι θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την υπόθεση της εισαγωγής της Proton στη Σοφοκλέους.

Σήμερα, λοιπόν, έχουμε μια σειρά από ερωτήματα προς τους αναδόχους, (Αγροτική και Ωμέγα - που είναι και σύμβουλος), ερωτήματα τα οποία πιστεύουμε θα απασχολούν και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Με δεδομένο ότι η τράπεζα πρόκειται να συγχωνευθεί με τις τρεις εισηγμένες ΑΕΕΧ (ARROW, Εξέλιξη και Ευρωεπενδυτική), που είναι και… πελάτες της, θα θέλαμε να μάθουμε τα εξής:

- Γνωρίζουν οι ανάδοχοι, και έχουν καταγράψει στο ενημερωτικό προς την Κεφαλαιαγορά, τι ποσοστό των συνολικών καταθέσεων της Proton Βank αποτελούν οι καταθέσεις των τριών ΑΕΕΧ;

- Γνωρίζουν οι ανάδοχοι, και έχουν καταγράψει στο ενημερωτικό, τι ποσοστό των εσόδων ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ της τράπεζας προκύπτουν από αυτές τις ΑΕΕΧ;

Στις οποίες, σημειώνουμε, η μεν τράπεζα χρεώνει προμήθειες θεματοφυλακής, ενώ η θυγατρική της, η Proton Asset Management, εισπράττει από αυτές πολύ μεγάλα ποσά ως προμήθειες διαχείρισης ενώ -υποθέτουμε… βάσιμα- και η άλλη θυγατρική, η χρηματιστηριακή, εισπράττει προμήθειες για χρηματιστηριακές συναλλαγές!

- Επιπλέον, μια σωστή ερώτηση για τους αναδόχους είναι πόσα φυσικά πρόσωπα αποτελούν τους μεγαλοπελάτες της Proton Bank στον τομέα των χορηγήσεων ιδιωτών (όπου θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν υπάρχουν collateral με μετοχές των τριών ΑΕΕΧ που θα συγχωνευθούν με την ίδια).

Το λέμε αυτό διότι προσέξαμε ότι η Proton, μια τράπεζα με ένα (1) κατάστημα στην Καλλιθέα, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ”επενδυτική”, διαθέτει δάνεια άνω των 30 εκατ. ευρώ τα οποία χαρακτηρίζονται… ”προσωπικά - καταναλωτικά”!

Και τούτο όταν το συνολικό της χαρτοφυλάκιο είναι πέριξ των 60 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας 13,4 εκατ. δάνεια σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις, και αν θυμόμαστε καλά, κάτι παραπάνω από 8 εκατ. ευρώ σε… μετοχοδάνεια.

Κοινώς, τα δάνεια προς επιχειρήσεις της συγκεκριμένης επενδυτικής τράπεζας είναι περίπου… 8-9 εκατ. ευρώ!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v