Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 29 2006

ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Back to reality για τους σεναριογράφους!

Αργά, αλλά…σταθερά φαίνεται ότι γίνεται κατανοητή η απλή… πραγματικότητα, ακόμη κι από εκείνους που διέρρεαν ”σενάρια” για δήθεν ”μεγάλη μάχη” ελλήνων και ξένων, στην Εμπορική.

Κατ’ αρχήν είναι απορίας άξιο πως ορισμένοι (προκειμένου να … διευκολύνουν τα… σενάριά τους) υπολογίζουν το ποσοστό των γάλλων στην Εμπορική κάτω και από το …9% (!!!), όταν επίσημα στα στοιχεία του ΧΑ, αναγράφεται σαφώς ότι η Credit Agricole έχει στην κατοχή της το 11,099%, ποσοστό που υπερβαίνει (προφανέστατα) το 10%.

Όλοι όσοι γράφουν διάφορα τον τελευταίο καιρό, ας ανατρέξουν και στη σχετική σημείωση (υπ’ αριθμό 164), στην οποία τονίζεται ότι:

”δυνάμει ενοχικών συμφωνιών κάποια από τα δικαιώματα ψήφου της CREDIT AGRICOLE S.A που αντιστοιχούν σε ποσοστό 2,067% (εκ του συνολικού ποσοστού 11,099%) μπορούν να καθοριστούν από την CREDIT AGRICOLE S.A μόνο σε περιπτώσεις σημαντικών αποφάσεων, οι οποίες προβλέπονται στις σχετικές ενοχικές συμφωνίες”.

Συνεπώς πλήρη δικαιώματα οι γάλλοι έχουν για ένα ποσοστό της τάξεως του 9,03%.

Κι εδώ βρίσκεται το… ”κουμπί” της… Αλέξαινας που πρέπει να διερευνηθεί έτι περισσότερο: Ποιες είναι άραγε αυτές οι σημαντικές αποφάσεις στις οποίες οι γάλλοι έχουν δικαίωμα να ασκήσουν την ψήφο τους, επί ολοκλήρου του 11,099%;

Είμεθα σίγουροι ότι η απάντηση θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα και ολίγον… προβληματική για όποιον ενδεχομένως θα ήθελε (έλληνας ή ξένος δεν έχει σημασία) να κάνει τον ”στρατηγικό επενδυτή” στην Εμπορική, κόντρα στη θέληση της Credit Agricole.

Ξαναλέμε λοιπόν το… ουσιώδες:

Τους επόμενους μήνες, μόνη λύση για το Δημόσιο, σε περίπτωση που δεν συμφωνηθεί να περάσει η Εμπορική στον έλεγχο των γάλλων, είναι να γίνει placement των μετόχων του σε θεσμικούς. Εκτός κι αν οι ίδιοι οι γάλλοι θελήσουν να πωλήσουν μαζί με το Δημόσιο, πράγμα που στη παρούσα φάση φαίνεται να είναι ολίγον… χλωμό!

Σε αυτό δε το σημείο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι γάλλοι έχουν ρίξει λεφτά και σε θυγατρικές της Εμπορικής (με πρόχειρους υπολογισμούς, μιλάμε για πάνω από 10 εκατ. ευρώ), ενώ κατέχουν και το 19,998% της Εμπορικής ΑΕΔΑΚ!!!

Αν λάβουμε υπ’ όψιν και τις υψηλές τιμές κτήσης που έχουν στις μετοχές της ελληνικής τράπεζας, δεν βλέπουμε να φεύγουν έτσι εύκολα…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v