Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2006

Ο Χρυσός καλπάζει και η Τ.τ. Ε αλλού... κοιτάζει!

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά οι εκτιμήσεις για την πορεία του χρυσού (τουλάχιστον σε όρους δολαρίου) παραμένουν ιδιαιτέρως θετικές για το τρέχον έτος, αλλά και για το επόμενο, με ορισμένους οίκους του εξωτερικού να τοποθετούν την τιμή του ακόμη και στην περιοχή των… 650 δολαρίων!!!

Υπό το πρίσμα αυτό, επαναφέρουμε το προ ημερών σχόλιό μας για την τακτική της Τράπεζας της Ελλάδος, επισημαίνοντας όμως ότι τη Δευτέρα η τιμή αγοράς της χρυσής λίρας από την Τ.τ.Ε ήταν πλέον στα 110,8 ευρώ και η τιμή πώλησης στα 122,59 ευρώ.

Οπως αντιλαμβάνεστε, τα ποσοστά ανόδου το 2005, αλλά και μέσα στο 2006 είναι άκρως εντυπωσιακά (πάνω από 25% σε διάστημα περίπου ενός έτους).

”Μακάριοι λοιπόν”, γράφαμε, ”οι κατέχοντες. Και μόνον… αυτοί”!

Και εξηγούσαμε:



”Διότι, όπως φαίνεται διά …γυμνού οφθαλμού, η Τ.τ.Ε. εξακολουθεί να διατηρεί την…ψαλίδα μεταξύ αγοράς και πώλησης σε επίπεδο άνω του … 10% (από κάτω προς τα πάνω) παρότι έχει την ευχέρεια να καθορίζει το ύψος των τιμών σε καθημερινή βάση.

Εάν αυτό γινόταν από κάποιο ιδιώτη είναι πολύ πιθανό ότι θα θεωρείτο… ”κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης” και ”μονοπωλιακή συμπεριφορά”, μια και στην αγορά τραπεζογραμματίων συναλλάγματος το σχετικό spread δεν είναι παραπάνω από 2-2,5%.

Σημειώστε δε ότι εκτός της ύπαρξης αυτής της ”ψαλίδας” υπάρχουν και οι ..υπάλληλοι στα συγκεκριμένα γκισέ της Τ.τ.Ε. που με ύφος έμπειρου χρυσοχόου και σε κλάσματα… δευτερολέπτων λένε σε όποιον τους πάει λίρες ότι ορισμένες είναι… ”κτυπημένες”, κι άλλες είναι… ”ελλιποβαρείς”, ρίχνοντας έτσι κι άλλο την τιμή αγοράς που έχει θέσει η Τ.τ.Ε για όσους έχουν λίρες και θέλουν να τις πουλήσουν!

Κάποιοι κακοπροαίρετοι μάλιστα λένε ότι είχαν λίρες που χαρακτηρίστηκαν ”κτυπημένες” παρότι είχαν μείνει στα μασούρια με τα οποία αγοράστηκαν (από την Τ.τ.Ε.) χωρίς να χρησιμοποιηθούν!

Τι να σας πούμε, χρυσοχόοι δεν είμαστε, αλλά τα παραπάνω είναι σίγουρα εντυπωσιακά. Και σίγουρα δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν στην Ελλάδα του 2006!!!”

Αυτά γράφαμε, αυτά συμβαίνουν και ουδείς εκ των αρμοδίων ενδιαφέρεται, έστω και να... απαντήσει!!!

Ισως να μην έχουν αντιληφθεί ότι με αυτό τον τρόπο θα επαναφέρουν στο προσκήνιο την κάποτε ”ανθούσα” απασχόληση των αγοραπωλησιών λίρας στην... ”παρα-αγορά”!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v