Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 10 2006

Αποτελέσματα 2005: Πάμε για... παράταση!

Ανοικτό είναι σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση από τις αρχές, για τη δημοσίευση των ετησίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιριών, που πρέπει κανονικά να γίνει έως το τέλος του μήνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα των ετησίων αποτελεσμάτων είναι περισσότερο περίπλοκο, σε σχέση με τα τριμηνιαία.

Οπως λένε οι πηγές μας, πολλές εισηγμένες παραπονούνται ότι:

α) δεν έχουν το χρόνο να συντάξουν τα αποτελέσματά τους με βάση τα ΔΛΠ, (περιέργως φαίνεται ότι δεν άντλησαν την απαιτούμενη εμπειρία από τα... τρίμηνα)

β) δεν προλαβαίνουν οι ορκωτοί να υπογράψουν τον - πολύ πιο εκτεταμένο απ’ ότι στα εξάμηνα - έλεγχο που προβλέπει ο νόμος, ιδιαίτερα σε εταιρίες με πολλές θυγατρικές (που επίσης πρέπει να ελεγχθούν).

Στο δεύτερο αυτό ζήτημα, το πρόβλημα φαίνεται ότι επισημαίνουν και οι ίδιοι οι ορκωτοί, λέγοντας ότι δεν προλαβαίνουν τις προθεσμίες.

Υπάρχει όμως κι ένα ακόμη θέμα, λένε οι πηγές μας. Αντίθετα με ότι συνέβαινε με τα τρίμηνα, υπάρχουν δύο διαφορετικές ”φόρμες” για τη δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων των εισηγμένων.

Η μία προβλέπεται από διάταξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και η άλλη από διάταξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Επί του προκειμένου, φαίνεται ότι αναζητείται μια συνδυαστική φόρμουλα που θα καλύπτει... αμφότερες τις διατάξεις!

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι καλές και οργανωμένες εταιρίες αναμένεται να δημοσιεύσουν εντός του προκαθορισμένου διαστήματος.

ΥΓ: Η περίοδος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς σε μεγάλο βαθμό η αγορά αναμένει τα ετήσια αποτελέσματα για να πάρει ”τόνο” ως προς την περαιτέρω πορεία, ιδίως σε εταιρίες που δεν παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς από έλληνες και ξένους αναλυτές, ώστε να υπάρχουν έστω συγκεκριμένες ”προβλέψεις” και ”συγκλίνουσες εκτιμήσεις”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v