Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2006

Το δολάριο, το έλλειμμα και το… Ιράν

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι ”Financial Times” κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το ύψος στο οποίο έχουν ανέλθει οι αμερικανικές αγορές μετοχών, παρότι το έλλειμμα της οικονομίας κινείται πλέον στα θεωρούμενα ως ιδιαιτέρως επικίνδυνα επίπεδα του 7%.

Δεν λείπουν βέβαια και οι οπαδοί των ”θεωριών συνωμοσίας”, που εκτιμούν ότι η πρόθεση του Ιράν να λειτουργήσει χρηματιστήριο πετρελαίου με νόμισμα βάσης το ευρώ είναι ο βασικός λόγος αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν (και όχι τα πυρηνικά), καθώς κάτι τέτοιο, λένε, θα έθετε (δυνητικά/μελλοντικά) σε σκληρή δοκιμασία την κεντρική θέση που κατέχει το αμερικανικό νόμισμα στο παγκόσμιο στερέωμα.

Πολλά στοιχεία για το θέμα αυτό (αλλά και για τα πιθανά μεγάλα ”βάσανα” της αμερικανικής οικονομίας) είχε η τελευταία Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Εμείς δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι.

Ωστόσο, οι ανισορροπίες στο διεθνές σκηνικό είναι ανησυχητικές και χρήζουν αναφοράς, ιδίως όταν στις αγορές φαίνεται να συνεχίζεται

–με τη μικρή διακοπή του προηγούμενου διαστήματος- το… ”πανηγύρι”.

Υ.Γ.: Χθες ήταν η 3η επέτειος της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, χωρίς βέβαια να έχει επιστρέψει η Δημοκρατία ή η ευημερία στην πολύπαθη χώρα.

Την ίδια μέρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή προειδοποίησε ότι η περιοχή περνά ένα από τα κρισιμότερα διαστήματα στην ιστορία της, αναφέροντας μεταξύ άλλων την κατάσταση στο Ιράκ, την κόντρα των ΗΠΑ με το Ιράν, αλλά και τη νέα κυβέρνηση της Χαμάς στις παλαιστινιακές περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v