Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 27 2006

Το τέλος του χρόνου και οι πρόωρες εκλογές

Να μας συγχωρήσετε που πολιτικολογούμε (δεν το συνηθίζουμε), το θέμα όμως είναι εξόχως προκλητικό. Ας ξεκινήσουμε από τα ”δεδομένα”.

Η Νέα Δημοκρατία ήλθε στην εξουσία μετά από μια ”γεμάτη”... δεκαετία στην αντιπολίτευση και ΚΑΝΕΝΑΣ κομματικός ή κυβερνητικός παράγοντάς της δεν θέλει η άνοδος αυτή στην εξουσία να είναι μια ακόμη ”παρένθεση” (πλην όσων θα ήθελαν τη θέση του κ. Καραμανλή, έστω και στην... αντιπολίτευση).

Για την ακρίβεια, κανένας στο κυβερνών κόμμα δεν έχει ξεχάσει το παράδειγμα της προηγούμενης ”παρένθεσης”, επί Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο χρόνος από την ανάληψη της εξουσίας κύλησε χωρίς να γίνει κάτι ουσιώδες. Μπροστά μας είναι οι δημοτικές εκλογές (οπότε πώς να ληφθούν σκληρά μέτρα) και μετά το διάστημα που μένει απλώς ΔΕΝ φτάνει, αφού πριν από τις εκλογές κάθε κυβέρνηση θέλει να δώσει ”γλύκα” στους πολίτες.

Το απλό κατά την άποψή μας συμπέρασμα: Λογικά το κυβερνών κόμμα θα επιλέξει να κάνει πρόωρες εθνικές εκλογές (πιθανότατα, αν βοηθά και η συγκυρία, μαζί με τις δημοτικές), ενόσω έχει το προβάδισμα απέναντι σε ένα ΠΑΣΟΚ που δεν έχει βρει το βηματισμό του, μήπως και ξεκινήσει… από την αρχή!!!

Αυτό το σενάριο ακουγόταν και πριν από τον ανασχηματισμό, οπότε τώρα, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο ανασχηματισμός δεν έφερε πολιτικά οφέλη, δείχνει να είναι σχεδόν μονόδρομος!

Σε άλλη περίπτωση ξεχάστε οποιοδήποτε μέτρο ενδέχεται ”να ανοίξει μύτες” τουλάχιστον στην τρέχουσα τετραετία.

Η κυβέρνηση απλώς θα ”ροκανίσει” το χρόνο προσπαθώντας να μην ενοχλήσει... κανέναν και ελπίζοντας ότι θα κερδίσει μία ακόμη τετραετία απέναντι σε μια αντιπολίτευση που δεν είναι δα και τίποτα φοβερό…

Στην πράξη, όμως, αυτό το σενάριο ενέχει πολύ μεγαλύτερη αβεβαιότητα από το πρώτο.

Υ.Γ.: Θυμηθείτε ότι κάποια πολιτικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που τάσσονται ενάντια στο σενάριο των πρόωρων εκλογών μπορεί απλώς να έχουν τα δικά τους κίνητρα.

Κάποιοι από αυτούς πολύ θα ήθελαν να χηρέψει το… συντομότερο η θέση του αρχηγού!!! Κι αυτό είναι πιθανότερο να γίνει στο τέλος της τετραετίας, παρά στην περίπτωση των πρόωρων εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v