Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 15 2023

Mytilineos: Επεκτείνεται διεθνώς, μειώνεται το ρίσκο

Ακόμη ένα έργο εκτός συνόρων -και δη στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου- αναλαμβάνει η Mytilineos. Μέσω της Grid Solutions (σε κ/ξ με την GE Vernova) ανέλαβε τμήμα από το project διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 190 χλμ., αξίας 2,8 δισ. ευρώ.

Κρατώ τη δήλωση του Διευθυντή Εργου του EGL 1, Peter Roper: «... αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τον ενεργειακό τομέα, καθώς οδηγεί την πράσινη μετάβαση. Η κοινοπραξία Grid Solutions της GE Vernova και η MYTILINEOS είναι κορυφαίοι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας και προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία στην υποδομή που απαιτείται για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου...».

Γιατί την αναφέρω; Για τον λόγο που σε περίοδο που οι επιχειρήσεις φοβούνται επιβάρυνση του country risk (όπως εύγλωττα καταγράφει ο Στέφανος Κοτζαμάνης), η Mytilineos ίσως να είναι και η μοναδική εισηγμένη που διευρύνει το διεθνές αποτύπωμά της με μεθοδικές ενέργειες.

Σε αυτές εντάσσω από την εξαγορά της Imerys Βωξίτες -ενισχύοντας τη θέση της στην αγορά γαλλίου/που τόσο «καίει» την Ε.Ε (*)- και το mega deal στον Καναδά, μέχρι τη χθεσινή παρέμβαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Μετάλλων (Eurometaux), στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Κομισιόν, που -μεταξύ άλλων- προβλέπει την προσθήκη του αλουμινίου στον κατάλογο με τις στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες.

Στο πρώτο 6μηνο κατέγραψε την ιστορικά καλύτερη επίδοση, με οδηγό τον κλάδο της ενέργειας, με πρόβλεψη για ισχυρότερο δεύτερο από την απόλυτη «παραγωγό» θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών. Εχω κρατήσει παλαιότερη εκτίμηση του Jamie Dimon πως «... ο μόνος τρόπος να έχουμε ομαλή μετάβαση και να μειώσουμε δραστικά το διοξείδιο του άνθρακα είναι να αντικαταστήσουμε τον άνθρακα με αέριο, δηλαδή όλο το energy transition να είναι βασισμένο πάνω στο φυσικό αέριο...».

Γιατί τα αναφέρω; Επειδή όλα αυτά στην αποτίμηση των 5,072 δισ. μου φαίνονται εντελώς under value, πόσο; Στα 35,50 ευρώ η μετοχή, τα 45 ευρώ επιβεβαιώνουν ως τιμή-στόχο οι Morgan Stanley - Citi.

Εύλογη η απορία μου, σε ένα μη «ρηχό» χρηματιστήριο όπως το ΧΑ, πόσο θα αποτιμούσαν την εσωτερική αξία της Mytilineos οι πανίσχυροι διαχειριστές, που επενδύουν σε ανεπτυγμένες αγορές (και όχι σε αναδυόμενες, όπως η δική μας) με συντριπτική συσχέτιση ροής κεφαλαίων προς τις πρώτες; Θεωρώ σχεδόν βέβαιο πως ακόμη και για το ΧΑ, στην υποθετική περίπτωση που επέκειτο η αναβάθμισή του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων, η αποτίμηση της εισηγμένης θα ήταν μεγαλύτερη από την τρέχουσα, πόσο; Καλά να είμαστε και θα τα δούμε και αυτά.

(*) Στο "geopolitical play" με το γάλλιο και τις νέες επενδύσεις, είχε αναφερθεί ο Παντελής Αρσένης (17 Ιουλίου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v