Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωκοινοβούλιο: Στρατηγική πρώτη ύλη το αλουμίνιο, η αντίδραση Μυτιληναίου

Η απόφαση αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει και να διευρύνει την εφοδιαστική αλυσίδα αλουμινίου, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μετάλλων, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ευρωκοινοβούλιο: Στρατηγική πρώτη ύλη το αλουμίνιο, η αντίδραση Μυτιληναίου

To Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ πρότασης της Κομισιόν που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την προσθήκη του αλουμινίου στη λίστα με τις στρατηγικής σημασίας πρώτες ύλες.

«Είμαστε πραγματικά ικανοποιημένοι που οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της επιλογής του αλουμινίου ως στρατηγικής σημασίας πρώτη ύλη. Τούτο διορθώνει μια παράλειψη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτελεί ένα ισχυρό σήμα ότι η Ευρώπη θέλει να διατηρήσει και να διευρύνει την εφοδιαστική αλυσίδα αλουμινίου, το οποίο μόνο καλό μπορεί να είναι για την Πράσινη Συμφωνία μας και την ασφάλεια όσον αφορά τους διαθέσιμους πόρους» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μετάλλων (Eurometaux), Ευάγγελος Mυτιληναίος.

Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μετάλλων (Eurometaux), Guy Thiran, καλωσόρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν πόσο σημαντικό είναι το ζήτημα των πρώτων υλών για την υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας» τόνισε, λέγοντας ότι πρέπει τα ορυχεία, τα εργοστάσια ανακύκλωσης και τα διυλιστήρια της Ε.Ε. να είναι έτοιμα το ταχύτερο δυνατόν να καλύψουν τις απαιτήσεις που θέτουν οι στόχοι για καθαρή ενεργειακά μεταποίηση και τεχνολογία. 

Η διαπραγματευτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νέα νομοθεσία εγκρίθηκε την Πέμπτη με 515 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 28 αποχές. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σκοπός της νομοθεσίας για τις πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας είναι να καταστεί η ΕΕ πιο ανταγωνιστική και αυτόνομη, μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, της προώθησης της καινοτομίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, της στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της έρευνας και της ανάπτυξης εναλλακτικών υλικών και πιο φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων εξόρυξης και παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v