Αύξηση του country risk φοβούνται οι επιχειρήσεις

Οι τεράστιες ζημιές και οι φόβοι για τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την τεράστια καταστροφή. Τι περιμένουν να ακούσουν οι επιχειρηματίες από την κυβέρνηση.

Αύξηση του country risk φοβούνται οι επιχειρήσεις

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η πρωθυπουργική ομιλία στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποκτά τόσο βαρύνουσα σημασία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να απαντήσει πειστικά στο πώς η Ελλάδα θα καταφέρει να βρει κεφάλαια για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, χωρίς να εκτροχιαστούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί τόσο του 2022 όσο και των επόμενων ετών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας: «Αναμφίβολα, οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας υπέστησαν τεράστιες ζημιές και αυτό ως ένα βαθμό θα μεταφερθεί στο σύνολο της οικονομίας. Το κομβικό όμως σημείο είναι η κυβέρνηση να ανακοινώσει ένα τέτοιο μείγμα πρωτοβουλιών και κινήσεων, έτσι ώστε οι αγορές να πειστούν αφενός ότι μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο θα έχει επανέλθει σε ρυθμούς κανονικότητας το διαμέρισμα της Θεσσαλίας και αφετέρου ότι δεν θα επηρεαστεί ο κίνδυνος της χώρας (country risk) συνολικά. Γιατί αν δεν γίνουν αυτά, τότε το πλήγμα που θα δεχτεί ολόκληρη η ελληνική οικονομία θα είναι διπλό και μόνο ένα μέρος του θα προέρχεται από τις ζημιές των πλημμυρών. To υπόλοιπο θα προέλθει από το αυξημένο κόστος χρήματος και από ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας που θα προκληθεί, επηρεάζοντας ενδεχομένως και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα».

Χρηματιστηριακός αναλυτής, περιγράφοντας την τρέχουσα κατάσταση, σημειώνει: «Οι επιπτώσεις των πλημμυρών στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου είναι μεν μέχρι σήμερα υπαρκτές, αλλά επί του παρόντος όχι μεγάλες. Έτσι, ενώ προσδοκούσαμε ότι τα yields των κρατικών ομολόγων θα έπεφταν μετά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS, αυτά διευρύνθηκαν ξεπερνώντας το επίπεδο του 4% και μάλιστα μέσα από εκτόξευση του όγκου των συναλλαγών. Όλα αυτά δείχνουν μια κατάσταση νευρικότητας που δεν έχει οδηγήσει μεν σε κάποια ακραία κατάσταση, πλην όμως φαίνεται πως χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί, προκειμένου οι όποιες ανησυχίες να κατευναστούν. Το βασικό ζητούμενο είναι να πειστούν οι αναλυτές ότι οι πλημμύρες αποτελούν απλά μια "αναποδιά" που θα επηρεάσει το ΑΕΠ και τα δημοσιονομικά για κάποιους μήνες, ή έστω για ένα έτος και αυτό ήταν όλο».

Από την πλευρά τους, επιχειρηματικοί παράγοντες θεωρούν πως τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την Πολιτεία και τις τράπεζες για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Θεσσαλίας είναι εντελώς ανεπαρκή. Όπως επισημαίνουν, θα χρειαστούν πολλοί μήνες μέχρις ότου αποκατασταθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός και μέχρις ότου εισπραχθούν οι αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Επιπλέον, οι περισσότερες επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν από χειρότερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, καθώς είναι αμφίβολο σε ποιες τιμές θα μπορούν να αγοράζουν τις πρώτες ύλες και ποιο ύψος πωλήσεων θα μπορούν να επιτυγχάνουν, αν για παράδειγμα έχουν σημαντικό τμήμα της πελατείας τους στη Θεσσαλία. Παράλληλα, δε, όπως και όλες οι άλλες ελληνικές επιχειρήσεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την ύφεση στην Ευρώπη, από τα αυξημένα επιτόκια και από τον πληθωρισμό.

Από την άλλη πλευρά, με τις πρώτες εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών να ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ (από πέντε έως δέκα), είναι προφανές ότι η μέχρι σήμερα αποφασισθείσα οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία διαμορφώνεται κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, υπολείπεται έντονα των αναγκών και έτσι συνάγεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ακόμη και αν κάνει χρήση κάποιων κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ.

«Το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να δοθεί η εντύπωση στις αγορές ότι η Ελλάδα θα αποκλίνει από τον στόχο των πρωτογενών δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν θα έλυνε τα προβλήματα των Θεσσαλών στην πράξη, αλλά αντίθετα μέσα από την αύξηση του κινδύνου της χώρας, θα μεγάλωνε το πρόβλημα, απλώνοντάς το σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v