Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 3 2023

«Ανάσες» λόγω Fed

Σημαντική αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, από ΗΠΑ μέχρι Ευρώπη, μετά τη μη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Κατά 8,5 μ.β. η διόρθωση για το 10ετές των ΗΠΑ, κατά 5 μ.β. για το αντίστοιχο της Γερμανίας, κατά 8 της Γαλλίας, 9 της Ισπανίας, 11 της Ιταλίας κ.ο.κ

Κατά 12 μ.β. η διόρθωση για το αντίστοιχο της Ελλάδας, η μεγαλύτερη από κάθε άλλης χώρας/οικονομίας της Ευρωζώνης. Και αυτό κάτι λέει. Στο 4,087% η τελευταία τιμολόγηση για το GR10Y, το χαμηλότερο ποσοστό από τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το ενδιαφέρον; Η επιστροφή της απόδοσης του ομολόγου στις προ -σχεδόν- 2 μηνών χαμηλά είναι συγχρονισμένη με την ακριβώς αντίστροφη επαναφορά των τραπεζικών μετοχών στα τοπικά υψηλά εκείνης της περιόδου, όπως και του ΧΑ (Γενικός Δείκτης). Κάτω οι αποδόσεις των ομολόγων-πάνω των μετοχών, με κυρίως κερδισμένες τις τραπεζικές.

Ηταν η δεύτερη σερί συνεδρίαση που η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια (παραμένουν στο 5,25%-5,50%), εύλογο συνεπώς το ενδιαφέρον εάν θα... τριτώσει στην επόμενη, 12-13 Δεκεμβρίου, και τελευταία για το 2023.

Το ενθαρρυντικό; Αυτή η αποκλιμάκωση έρχεται σε μία συγκυρία που για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα οι συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν μεγέθη τρίτου 3μήνου/9μήνου (*), το ΤΧΣ «τρέχει» τη διαδικασία διάθεσης του 9% της Alpha Bank και του 20% (ή μήπως 25%) του μ.κ. της Εθνικής.

Από τις 23 Οκτωβρίου αρμόδιες πηγές εκτιμούσαν πως η σχετική διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει -σχεδόν- παράλληλα, ώστε τα δύο projects να έχουν κλείσει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ενδεχόμενο που όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς θα μετρούσε και στην αξιολόγηση του οίκου Fitch αρχές Δεκεμβρίου.

(*) Alpha Βank και Πειραιώς ανακοίνωσαν ήδη τα μεγέθη τρίτου 3μήνου/9μήνου, ακολουθούν την προσεχή εβδομάδα Εθνική και Eurobank. Στην τεχνική εικόνα αμφότερων των μετοχών έχει αναφερθεί από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v