Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2023

Τα νέα δεδομένα μετά τη Fitch

Από το βράδυ της Παρασκευής οι 5 από τους 6 οίκους αξιολόγησης που βαθμολογούν το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας την εντάσσουν στην επενδυτική βαθμίδα. Στο κατώτατο όριο της κλίμακας διαβάθμισης μεν -που πρακτικά σημαίνει ότι ακολουθεί δρόμος για τα... Α-, ελάχιστο απαιτούμενο όμως για τη ριζική αναθεώρηση της στάσης των πανίσχυρων αγορών. Θα φανεί, σταδιακά προς το 6μηνο του 2024, όταν η Morgan Stanley θα ενεργοποιεί τον μηχανισμό προοπτικής προς την επανένταξη στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση του τρίτου αμερικανικού οίκου -και μεγαλύτερου-, δηλαδή της Moody's, θυμίζοντας πως η πρώτη αξιολόγηση του 2023 έγινε τέλη Ιανουαρίου από τη Fitch.

Μεθαύριο βγαίνει ο ΟΔΔΗΧ με «λαϊκό» έντοκο (12μηνης διάρκειας) για 375 εκατ., φτάνοντας σε συνολικά 4 δισ. plus της εκδόσεις το 2023. Πρακτικά, από τις αρχές του 2024 διαχειριστές χαρτοφυλακίων είναι «υποχρεωμένοι» να επενδύουν σε ομόλογα οικονομίας που έχει το investment grade.

Πλέον, μένει να φανεί η τακτική του ΟΔΔΗΧ, δηλαδή εάν θα επανεξεταστεί η χρήση του «μαξιλαριού ρευστότητας» (θυμίζοντας πως τα 16 δισ. είναι «δεσμευμένα» από τον ESM), το πρόγραμμα εκδόσεων με ομόλογα-έντοκα (που δεν επιβαρύνονται με έξοδα έκδοσης/προμήθειες), την αποπληρωμή οφειλών από διμερείς συμβάσεις (Greek Loan Facility).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v