Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 5 2024

Διπλός πονοκέφαλος

Πληθωρισμός-φωτιά, χαμήλωμα του πήχη ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας συνθέτουν «διπλό πονοκέφαλο» για το οικονομικό επιτελείο.

Οσον αφορά στον πρώτο, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Μάρτιο παραπέμπουν σε... δευτεραθλητισμό της χώρας (δεύτερος υψηλότερος στην Ευρώπη, με 1,8% έναντι 0,8% του μέσου όρου ευρωζώνης). Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ την προσεχή Τετάρτη (10/4), αλλά ελπίδα για διαφοροποίηση προς το καλύτερο ουδεμία.

Στην ακρίβεια κυρίως των υπηρεσιών αλλά και των τροφίμων οι υπαίτιοι του εκτροχιασμού, παρά την υποχώρηση του κόστους ενέργειας πανευρωπαϊκά. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ζητά να εξεταστεί σε νέα βάση η «μέγγενη» της ακρίβειας σε τρόφιμα/είδη διατροφής και βασικά είδη καθημερινότητας. Για ουσιαστικότερο ανταγωνισμό αναφέρεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στον δεύτερο (πονοκέφαλο), το οικονομικό επιτελείο επιμένει στην πρόβλεψή του για ρυθμό ανάπτυξης 2,9%, φευ... όλοι ξένοι και εγχώριοι υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους, θα υποχρεωθεί να τον προσαρμόσει και το υπ. Οικονομικών. Θα μειωθεί στο 2,5 ή μήπως και χαμηλότερα προκειμένου να αποφευχθεί εκ νέου υποβάθμιση για το 2025;

Τι δεν θα αλλάξει, για το 2024 αλλά ούτε και για το 2025; Η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα παραμείνει στο 2,1%. Προφανώς, αν το ΑΕΠ υποχωρεί, το πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να παραχθεί ώστε να αντιστοιχεί και πάλι στο 2,1% αυξάνεται.

Δηλαδή; Επί της ουσίας μηδενικά περιθώρια για παροχές και έξτρα μέτρα βοήθειας μέχρι το τέλος του χρόνου. Για αυτό και η προετοιμασία της κοινής γνώμης (και ψηφοφόρων ενόψει ευρωεκλογών) αρχίζει με το μαλακό.
Η Ελενα Λάσκαρη έχει το ρεπορτάζ: Τίτλοι τέλους σε χριστουγεννιάτικους μποναμάδες και... pass, όπερ...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v