Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 26 2010

Όπου υπάρχει… καπνός υπάρχει και… φωτιά

Σε αναγκαστική άδεια τουλάχιστον δύο ημερών την ερχόμενη εβδομάδα θέτει σύμφωνα με πληροφορίες η Παπαστράτος (Philip Morris) τους 850 εργαζομένους της. Είδηση-βόμβα, σύμφωνα με το εξαιρετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση, καθώς η κίνηση αυτή της πολυεθνικής Philip Morris ανοίγει πλέον τον… ασκό του Αιόλου και στον χώρο των μεγάλων επιχειρήσεων.

Το άξιον προσοχής είναι πως ο ολλανδικός όμιλος, επικαλούμενος την αρνητική οικονομική συγκυρία, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο… αυτό το "πρόγραμμα" να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Σε σχετικό θέμα του euro2day "Στη Philip Morris το 75% της Παπαστράτος" (της 6/5/03) έχει γίνει εκτενής αναφορά για το πώς πέρασε η ιστορική πάλαι ποτέ ελληνική εταιρία στους Ολλανδούς, ενώ δίνονται λεπτομέρειες και για το τίμημα, τη θέση των παλαιών μετόχων κ.ά.

Αυτά είναι πλέον ιστορία για τον Παπαστράτο, καθώς ο έλεγχος και η διοίκηση ανήκουν σε ακόμα μία πολυεθνική που δραστηριοποιείται στην εγχώριο αγορά. Με λίγο ως πολύ γνωστές τις συνέπειες και τις στρεβλώσεις διαπιστώνονται τα τελευταία χρόνια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Το ζήτημα όμως έγκειται σε αυτήν καθεαυτήν την ενέργεια της διοίκησης, που έμμεσα προειδοποιεί την κυβέρνηση για τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η επιβολή ακόμη ενός φόρου στα τσιγάρα. Παράμετρο που θα πρέπει να διαχειριστούν οι κυβερνώντες, καθώς ούτε η Philip Morris είναι καμιά εταιριούλα ούτε (πόσο μάλλον) 850 εργαζόμενοι είναι μικρός αριθμός. Χώρια που φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο… έμμεσων διεκδικήσεων και πιέσεων (από την πλευρά πολυεθνικών) και για άλλους ομίλους. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή της Philip Morris γίνεται σε μία ευαίσθητη συγκυρία, όπου οι εταιρίες είναι σε οξεία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το ζήτημα της "υπαίθριας διαφήμισης".

(σ.σ.) επιχειρηματικές πηγές υποστηρίζουν πως η σκληρή γραμμή της Philip Morris επικροτήθηκε λίγο μετά την ανάληψη της γενικής διεύθυνσης marketing από τον Κώστα Μουλακάκη, όταν δηλαδή διαπιστώθηκαν οι σημαντικές πιέσεις στην κατανάλωση των προϊόντων του κλάδου.

ΣΗΜ.Q Κατά την εκτίμησή μας, η κίνηση της Παπαστράτος φέρνει τους κυβερνώντες ενώπιον των ευθυνών τους. Μία καθημαγμένη πραγματική οικονομία, μία αγορά που στενάζει, με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, μία κατάσταση που πλήττει πάλι τους ίδιους και τους ίδιους ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να απασχολήσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τους κυβερνώντες.

Πίσω από τη λαγνεία των spreads και τα επικοινωνιακά παιχνίδια της "τηλεοπτικής Δημοκρατίας"των 20:00 αναδύεται η αγωνία του καθημερινού κόσμου. Και φοβούμεθα πως όσο οι κυβερνώντες κωφεύουν ή δεν αντιλαμβάνονται τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία, κάτω τους, στον κόσμο, θα βρεθούν μπροστά σε ανεξέλεγκτες εκρήξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v