Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαστράτος:Αναγκαστική άδεια σε 850 εργαζομένους

Σε αναγκαστική άδεια τουλάχιστον 2 ημερών την ερχόμενη εβδομάδα θέτει βάσει πληροφοριών η Παπαστράτος τους 850 εργαζομένους της, ενώ ο περιορισμός στο περιθώριο κέρδους της δημιουργεί σημαντικές απώλειες στα έσοδά της.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Παπαστράτος:Αναγκαστική άδεια σε 850 εργαζομένους
Σε αναγκαστική άδεια τουλάχιστον δύο ημερών την ερχόμενη εβδομάδα θέτει σύμφωνα με πληροφορίες η Παπαστράτος (Philip Morris) τους 850 εργαζομένους της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εταιρία, η οποία δεν έχει περάσει ακόμη τις νέες αυξημένες τιμές στα πακέτα των τσιγάρων που διαθέτει στην ελληνική αγορά, έχει αναγκαστεί να περιορίσει το περιθώριο κέρδους της, με αποτέλεσμα να έχει σημαντικές απώλειες στα έσοδά της.

Για τον λόγο αυτόν προχωρά και στη λύση της αναγκαστικής άδειας για δύο ημέρες την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται αυτό το "πρόγραμμα" να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, η Παπαστράτος αλλά και η JTI έχουν επιλέξει να περιορίσουν το περιθώριο κέρδους -ανάλογη μείωση έχει γίνει και στο περιθώριο των περιπτερούχων- στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα κεκτημένα τους (μερίδια αγοράς) εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Κρίση η οποία έχει γίνει εμφανής και σε αυτήν την αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, και παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις στα τσιγάρα δεν έχουν περάσει στην αγορά (αναμένεται να γίνει τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου), καταγράφεται διψήφιο ποσοστό μείωσης στην κατανάλωση τσιγάρων.

Αυτό το ποσοστό μείωσης, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, αγγίζει το 10%, ενώ με βάση το απαισιόδοξο προσεγγίζει το 30%. Οι μεγάλοι χαμένοι, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, είναι τα αποκαλούμενα και ακριβά τσιγάρα των 3,20 ευρώ και κερδισμένοι τα "φθηνά" τσιγάρα των 2 ευρώ.

Η πτώση πάντως, όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες την αγορά, εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από τη στιγμή που θα περάσουν οι αυξήσεις στα τσιγάρα -το πακέτο των 3,20 ευρώ θα πωλείται προς 3,80 ευρώ-, ενώ φόβοι εκφράζονται για το τι μέλλει γενέσθαι αν εν τέλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρήσει και στην αύξηση του ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα υπολογισμού της τιμής των τσιγάρων, με αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή αν από το 19% πάει στο 21%, η τιμή των τσιγάρων θα εκτοξευόταν στα 4,10 ευρώ. Και αυτό γιατί η επίδραση της αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα έχει πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις σε σχέση με άλλα προϊόντα.

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της εταιρίας φέρεται να έχουν συναντηθεί με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκθέτοντας τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά τόσο από τις αυξήσεις στα τσιγάρα, που προέρχονται από την άνοδο του ΕΦΚ, όσο και από τις επιπτώσεις που θα έχει στη συγκεκριμένη αγορά μια ενδεχόμενη αύξηση στον ΦΠΑ. 

Γι' αυτό η εταιρία έχει αιτηθεί το υπουργείο να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να κάνει χρήση σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο, εάν προχωρήσει το σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ, να προβεί σε μείωση του ΕΦΚ από 63% σε 61,6% προκειμένου να μην επηρεαστεί η τελική τιμή στο πακέτο.

Το σκεπτικό της Ε.Ε. είναι: "…Όταν ένα κράτος-μέλος αυξήσει τον συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας που ισχύει για τα τσιγάρα, το κράτος αυτό μπορεί να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης μέχρι ένα ποσό, το οποίο, εκφραζόμενο ως ποσοστό της σταθμισμένης μέσης τιμής λιανικής πώλησης, ισούται με την αύξηση του συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας, εκφραζόμενης επίσης ως ποσοστό της σταθμισμένης μέσης τιμής λιανικής πώλησης, έστω κι αν η προσαρμογή αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κάτω από τα επίπεδα, εκφραζόμενα ως ποσοστό της σταθμισμένης μέσης τιμής λιανικής πώλησης, που θεσπίζονται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 2, αντιστοίχως…".

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, ο ΕΦΚ στα τσιγάρα πήγε στο 63% από 57,4% και το πάγιο στοιχείο του φόρου διαμορφώνεται στο 7,5% από το 5% που είναι και το ελάχιστο αποδεκτό όριο του παγίου στοιχείου που θα ισχύσει σύντομα στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο ελάχιστος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης μειώνεται από 80% στο 75%, ευνοώντας τα φθηνά τσιγάρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v