Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 18 2012

El Dorado ή ...El Paso

El Dorado μπορεί να γίνει η Ελλάδα για τους επενδυτές, σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη (Τάκη) Αθανασόπουλο.

Σε σχετικό θέμα των Financial Times (συνέντευξη στην Kerin Hope) που έχει ΄΄ανέβει΄΄ στο euro2day διαβάζουμε αρκετά ενδιαφέροντα κυρίως όμως φιλόδοξα σχέδια της νέας διοίκησης του Ταμείου.

Για παράδειγμα μας υπενθυμίζεται ο αρχικός στόχος-μαμούθ που είχε τεθεί από την παρά-προηγούμενη κυβέρνηση που ελαφρά τη...καρδία έφτανε τα 50 (!) δισ. ευρώ (σε διάστημα 10ετίας βέβαια) με μόλις μερικά...ψίχουλα να μπαίνουν τελικά στα ταμεία.

Τερατώδης απόκλιση, αναποτελεσματικότητα ή κάτι άλλο πάντως η ουσία είναι πως ουδείς έδωσε λόγο για αυτή την αναποτελεσματικότατη θητεία των προηγούμενων. Βέβαια ο κ. Αθανασόπουλος ως έμεπιρος μάνατζερ- με διεθνή μάλιστα επιτυχημένη θητεία- δεν θα εξέθετε ανοιχτά τον προκάτοχό του και για αυτό προνοεί να αποδώσει ευθύνες σε ΄΄...σωματεία, βουλευτές και υπαλλήλους΄΄.

Και καθαρίζει. Άψογα. Αλλωστε και ο προκάτοχος του Κων. Μητρόπουλος ΜΕΤΑ την παραίτησή του έσπευσε (με δηλώσεις του στον ξένο Τύπο) να ΄΄στολίσει΄΄ το πολιτικό σύστημα.

Το ίδιο πολιτικό σύστημα, που κατά πάγια τακτική του, διορίζει, αναθέτει και πληρώνει όλον αυτόν τον μηχανισμό. Το ίδιο το πολιτικό σύστημα που ουδέποτε ζήτησε ευθύνες από τον ...Γελαντάλι γιατί ήταν άχρηστος, ανίκανος, αναποτελεσματικός, φαύλος ή τα έπιασε.

Σπανιότατα δε επίβράβευσε ανθρώπους που πέτυχαν, ανέδειξε πρόσωπα που άξιζαν ή έδωσε ευκαιρίες με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια σε λαμπρά μυαλά, απεναντίας.

Ο νυν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται μεταξύ άλλων στον προχωρημένο-διαδικαστικά- διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ κάνοντας λόγο- μεταξύ άλλων- στην δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας πρόβλεψη που ολοθερμα ευχόμεθα να επαληθευθεί.

Για χιλιάδες θέσεις εργασίας αναφερόντουσαν και οι προηγούμενες διοικήσεις βέβαια αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Ο κ. Αθανασόπουλος αναφέρεται και στο Ελληνικό στο σύγχρονο ...γεφύρι της Αρτας των ελληνικών επενδυτικών σχεδιασμών. Σώφρων επισημαίνει την κλίμακα κόστους του έργου (6-10 δισ. ευρώ) που δυσκολεύει ακόμη και μεγάλες διεθνείς κατασκευαστικές.

Μακάρι να γίνουν έστω και τα ... μισά, το ...ένα τέταρτο από όσα ομνύει ο πρόεδρος του Ταμείου γιατί μέχρι τώρα μόνο ... El Paso* έχουν καταντήσει την Ελλάδα.

(*) οι παλιότεροι θα θυμούνται την εκπληκτική μουσική του Ένιο Μορικόνε για την αριστουργηματική ΄΄Μονομαχία στο Ελ Πάσο΄΄. Μουσικάρες για κλασικά γουέστερν.

Σ.σ. Εάν δεν κάνουμε λάθος ο Παναγιώτης (Τάκης) Αθανασόπουλος εξακολουθεί να είναι μέλος του Δ.Σ της Καθημερινής. Ανεξάρτητο και μη εκτελεστικό όπως είχαμε σημειώσει πρόσφατα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v