Προειδοποίηση Γ. Προβόπουλου για Βαλκάνια

"Όχι" στη μεταφορά κεφαλαίων από το "πακέτο" στα Βαλκάνια ζητά από τις τράπεζες ο Γ. Προβόπουλος. Καμπανάκι για "υψηλό κίνδυνο" από επισφάλειες, με δεδομένη τη σφοδρή επίπτωση της κρίσης στις οικονομίες.

  • Kerin Hope (Αθήνα), Stefan Wagstyl (Λονδίνο)
Προειδοποίηση Γ. Προβόπουλου για Βαλκάνια
Η Ελλάδα προειδοποιεί τις τράπεζες να μη μεταφέρουν μέρος της κρατικής ενίσχυσης των 28 δισ. ευρώ στις θυγατρικές τους στα Βαλκάνια, καθώς ο κίνδυνος ισχυρών επιπτώσεων σε αυτές τις οικονομίες από την κρίση αυξάνει.

Ο κ. Γιώργος Προβόπουλος, διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, τονίζει σε δηλώσεις του στους «FT» ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στις οικονομίες των βαλκανικών χωρών -μεταξύ των οποίων η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σερβία- στις οποίες, όμως, έχει καταγραφεί πρόσφατα άνθηση στην παροχή δανείων σε ξένο συνάλλαγμα.

«Έχω συμβουλεύσει τις τράπεζες να είναι περισσότερο προσεκτικές στην παροχή δανείων, καθώς θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες σε αυτές τις χώρες», τονίζει ο κ. Προβόπουλος.

Η προειδοποίηση καταφθάνει μερικές ημέρες μετά την έκκληση 10 τραπεζών -μεταξύ των οποίων και η ελληνική EFG Eurobank- προς ΕΚΤ και Ε.Ε. για επέκταση των μέτρων στήριξης των οικονομιών και κρατών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη ή στην Ε.Ε.

Οι τράπεζες «βρήκαν» στήριξη και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία προχώρησε σε κάθετη υποβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ανατολικής Ευρώπης. Η EBRD αναμένει η ανάπτυξη φέτος να φτάσει μόλις στο 0,1%, από 2,5% που προέβλεπε πριν.

Ο οικονομολόγος της EBRD κ. Erik Berglof υποστήριξε ότι αποτελεί «μεγάλη ανησυχία» το ενδεχόμενο οι ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν τις δικές τους τράπεζες και να «ξεχάσουν» τις θυγατρικές που αυτές διαθέτουν σε άλλα κράτη.

Πάντως, η Κομισιόν καλωσόρισε την πρωτοβουλία των 10 τραπεζών. Η ΕΚΤ έχει προσφέρει, ήδη, στήριξη ρευστότητας στα κράτη της Αν. Ευρώπης που είναι μέλη της Ένωσης, όπως η Ουγγαρία, αλλά αντιδρά πολύ προσεκτικά στις προτάσεις για επέκταση των «πακέτων» βοήθειας και προς χώρες εκτός Ε.Ε.

Οι τραπεζίτες ανησυχούν πολύ για τη συνεχιζόμενη πτώση στις ισοτιμίες των βαλκανικών νομισμάτων, καθώς οι χώρες έχουν δανειστεί σε ξένο συνάλλαγμα. Ο δανεισμός σε ξένο συνάλλαγμα αντιστοιχεί στο 70% του συνολικού δανεισμού της Σερβίας, στο 60% της Ουγγαρίας και ξεπερνά το 50% για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Όπως τονίζει ο κ. Προβόπουλος, «σε περίπτωση που οι οικονομικές συνθήκες σε αυτές τις χώρες καταστούν πιο αδύναμες, οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλότερο ρίσκο στις πιστώσεις αλλά και με ρίσκο που αφορά στην πορεία των συναλλαγματικών ισοτιμιών».

Τράπεζες με μεγάλη έκθεση στη νοτιοανατολική Ευρώπη είναι η ιταλική Unicredit, οι αυστριακές Raiffeisen International και Erste Bank και οι ελληνικές EFG Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει η ανησυχία αρκετών κυβερνητικών στελεχών στη νοτιοανατολική Ευρώπη ότι οι ξένες τράπεζες θα αποσύρουν κεφάλαια από την περιοχή.

Ο κ. Radovan Jelasic, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, υποστήριξε στους «FT» ότι αυτό ακριβώς συνέβη στο Βελιγράδι τον Δεκέμβριο του 2008, όταν υπήρξε χαλάρωση του κανονισμού για τα ποσά που μπορούν οι τράπεζες να διαθέτουν σε αποθέματα ξένου συναλλάγματος. Στις τράπεζες επιτράπηκε αυτό το ποσό να φτάσει στα 600 εκατ. ευρώ. Η σερβική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με «μετανάστευση» 600 εκατ. ευρώ από τη χώρα σε διάστημα δύο εβδομάδων, με τις ξένες τράπεζες να αποσύρουν κεφάλαια.

Στην περίπτωση της Ρουμανίας, η Κεντρική Τράπεζα αναμένει σαφή υποχώρηση της εισροής ξένων κεφαλαίων, αλλά όχι διακοπή της. Περίπου το 39% των κεφαλαίων που «έριξαν» οι διεθνείς τράπεζες στη ρουμανική αγορά το 2008 κατευθύνθηκε σε χρηματοδότηση των θυγατρικών τους, με την κυβέρνηση να αναμένει ότι περίπου το 80% αυτών των ποσών θα «φτάσει» και φέτος στη χώρα.

Στην Ουγγαρία, οι ξένες τράπεζες «έριξαν» χρήματα στη χώρα τον Οκτώβριο, όταν ανακοινώθηκε η παροχή δανείου από το ΔΝΤ, λόγω της κρίσης. Οι τράπεζες φρόντισαν να διαθέσουν 2,8 δισ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος του προηγούμενου μήνα κυμαινόταν από 500 έως 600 εκατ. ευρώ. Όμως από τότε και μέχρι σήμερα οι εισροές έχουν υποχωρήσει, αλλά, όπως τονίζει η Κεντρική Τράπεζα της Ουγγαρίας, «καμία τράπεζα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με εκροές κεφαλαίων».
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v