Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκκληση για στήριξη της αν. Ευρώπης

Εννέα ευρωπαϊκές τράπεζες -μεταξύ των οποίων και η Eurobank- ασκούν πιέσεις σε Βρυξέλλες και ΕΚΤ να επεκτείνουν τη στήριξή τους προς τα χρηματοοικονομικά συστήματα κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

  • Stefan Wagstyl (Βιέννη)
Έκκληση για στήριξη της αν. Ευρώπης
Οι κορυφαίες διεθνείς τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Ε.Ε. και στην ΕΚΤ για ενίσχυση των μέτρων κατά της κρίσης και του "παγώματος" των πιστώσεων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Ο όμιλος των εννέα, ο οποίος επιθυμεί λήψη μέτρων για ενίσχυση της ρευστότητας και ανάκαμψη του δανεισμού, πιέζει τις Βρυξέλλες αλλά και την ΕΚΤ να ενισχύσουν τη στήριξη που παρέχουν όχι μόνο προς τα νέα μέλη της Ε.Ε., όπως η Πολωνία, αλλά και προς κράτη τα οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ένωση, όπως η Σερβία, ή ακόμη και προς χώρες όπως η Ουκρανία που το ενδεχόμενο εισόδου στην Ε.Ε. είναι αρκετά μακρινό.

Ο κ. Herbert Stepic, επικεφαλής της αυστριακής τράπεζας Raiffeisen International, ο οποίος είχε την ιδέα δημιουργίας του ομίλου των εννέα, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η λήψη μέτρων στήριξης τραπεζών και εκτός της Δ. Ευρώπης.

"Αρκετοί από εμάς πάλεψαν για 50 χρόνια προκειμένου αυτές οι χώρες να βγουν από τον κομμουνισμό και τώρα η ελεύθερη οικονομία επικρατεί στην περιοχή. Δεν μπορούμε να τις αφήσουμε στην τύχη τους, σε μία περίοδο ισχυρής κρίσης", τονίζει ο κ. Stepic.

Το group έχει διατηρήσει μέχρι τώρα χαμηλό προφίλ, αλλά ο κ. Stepic τονίζει στους "Financial Times" ότι μιλά εκ μέρους όλων "καθώς οι οικονομικές συνθήκες συνεχώς δυσχεραίνουν".

Τονίζει ότι το κόστος της στήριξης δεν θα είναι τόσο υψηλό, συγκρινόμενο με τα ποσά που έχουν δοθεί στις τράπεζες της Δ. Ευρώπης. Το συνολικό ΑΕΠ των πρώην κομμουνιστικών κρατών φτάνει στα 740 δισ. ευρώ και για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης στα 270 δισ. ευρώ. Για να υπάρξει μέτρο σύγκρισης σημειώνεται ότι το ΑΕΠ της Αυστρίας αποτιμάται στα 290 δισ. ευρώ.

Οι δηλώσεις του κ. Stepic έρχονται έπειτα από μία εβδομάδα έντονων πιέσεων στις αγορές και δυσμενών προβλέψεων για την ανάπτυξη. Η Κομισιόν προέβλεψε ότι η Ε.Ε. θα σημειώσει αρνητική ανάπτυξη, με συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,8% το 2009, ενώ ο οίκος Moody's αξιολογεί αρνητικά το τραπεζικό σύστημα της Ουκρανίας.

Οι οργανισμοί της Ε.Ε. έχουν, ήδη, διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην παροχή "πακέτων" στήριξης από το ΔΝΤ προς τις χώρες της περιοχής. Η ΕΚΤ έχει επεκτείνει τις ενέσεις ρευστότητας και στην Ουγγαρία, ενώ η Ε.Ε. συνεισφέρει στη στήριξη της οικονομίας της Λετονίας. Η ΕΚΤ, επίσης, στηρίζει την Πολωνία, στην οποία το ΔΝΤ δεν έχει παράσχει βοήθεια.

Όμως, οι τράπεζες επιθυμούν η ΕΚΤ και οι Βρυξέλλες να ξεκαθαρίσουν ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να στηρίξουν και τα μη μέλη της Ένωσης. Ο κ. Stepic αρνήθηκε να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες οι οποίες πιθανώς να χρειαστούν στήριξη, ενώ άλλοι τραπεζίτες θεωρούν ότι μεταξύ αυτών θα πρέπει να περιληφθούν κράτη με υψηλό εξωτερικό δανεισμό, όπως Σερβία, Βοσνία και Ουγγαρία.

Σημειώνεται ότι πέραν της Raiffeisen, στον όμιλο των εννέα περιλαμβάνονται οι ιταλικές Unicredit και Intesa Sanpaolo, η αυστριακή Erste Bank, η γαλλική Societe Generale, η βελγική KBC, η γερμανική Bayern Landesbank, η σουηδική Swedbank και η ελληνική EFG Eurobank.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v