Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Eurostat "απαλλάσσει" τα έκτακτα μέτρα

Τα έκτακτα μέτρα διάσωσης από την κρίση θα εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς για ελλείμματα και δημόσια χρέη των μελών της ευρωζώνης, εκτός κι αν προκαλούν σαφείς και μετρήσιμες μεταβολές, ανακοίνωσε η Eurostat.

Η Eurostat απαλλάσσει τα έκτακτα μέτρα
Τα έκτακτα μέτρα διάσωσης του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού συστήματος από την κρίση θα εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς για τα ελλείμματα και τα δημόσια χρέη, εκτός κι αν έχουν προκαλέσει σαφείς και μετρήσιμες μεταβολές, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση της Eurostat σημαίνει ότι η δημοσιονομική κατάσταση των 27 μελών της Ε.Ε., η οποία παρουσιάζεται στις επίσημες στατιστικές καταγραφές, πιθανότατα θα δείχνει λιγότερο προβληματική απ’ όσο θα εμφανιζόταν αν παρουσιάζονταν τα συνολικά στοιχεία που κατά κανόνα χρησιμοποιούνται.

Από τότε που ξέσπασε η αμερικανική κρίση των στεγαστικών επισφαλειών και επεκτάθηκε στον πλανήτη, πριν από δύο χρόνια, οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν δρομολογήσει περίπου 300 δισ. ευρώ σε επανακεφαλαιοποιήσεις και 2.500 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις στο χρηματοοικονομικό σύστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν.

Οι κυβερνήσεις στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στη Βρετανία έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους χρηματοοικονομικούς οίκους όπως είναι η Commerzbank, η Fortis, η KBC και η Royal Bank of Scotland.

Ωστόσο, αυτά τα κεφάλαια διάσωσης του τραπεζικού κλάδου είναι συνολικά τόσο μεγάλα που ο επικεφαλής στατιστικολόγος της Eurostat, κ. Walter Radermacher, δηλώνει ότι στις μετρήσεις για το εθνικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα πρέπει να εξαιρεθούν όλες οι υποχρεώσεις που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί ως πηγή τροφοδοσίας.

Αντί αυτού, η Eurostat θα δημοσιεύσει συμπληρωματικούς πίνακες, ξεχωριστά από τους κύριους ισολογισμούς των κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι θα καλύπτουν τις κυβερνητικές εγγυήσεις, τα εργαλεία ιδιαίτερης χρήσης και τα προσωρινά σχέδια ρευστότητας για τον χρηματοοικνομικό κλάδο.

"Όπως και με το δελτίο βροχόπτωσης, θα δώσουμε πληροφορίες για τα σύννεφα που βλέπουμε στον ορίζοντα. Όταν αρχίσει να πέφτει η βροχή θα την καταγράψουμε". Αυτό δήλωσε ο κ. Radermacher στους "Financial Times".

Με βάση τις εκτιμήσεις της Barclays Capital, το δημόσιο χρέος των 16 κρατών-μελών της ευρωζώνης θα ανέλθει στο 82,8% του ΑΕΠ το 2010 εν συγκρίσει με 77,3% φέτος, 69,3% το 2008 και 66,3% το 2007.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v