Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδυόμενες αγορές και παγκόσμια ανάπτυξη

Χάρη στα απλούστερα πιστωτικά τους συστήματα, ορισμένες αναδυόμενες γλίτωσαν τον τοξικό κίνδυνο που έπνιξε τις ανεπτυγμένες. Δεν έχουν όμως καίρια ατού που βοηθούν σε έναν κόσμο με βραδεία ή καθόλου ανάπτυξη.

Αναδυόμενες αγορές και παγκόσμια ανάπτυξη
H αποσύνδεση (decoupling), η έννοια ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα μπορούσαν να παρακάμψουν μια επιβράδυνση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ήταν μία λέξη που κατάντησε, από επενδυτική λέξη-κλειδί του 2007 σε κακό αστείο μετά το συγχρονισμένο κραχ του 2008.

Δεν είναι έκπληξη ότι, μαζί με τα υπόλοιπα ριψοκίνδυνα ενεργητικά, οι επενδύσεις σε αναδυόμενες αγορές έχουν ανακάμψει πιο κατακόρυφα σε σχέση με τις ανεπτυγμένες, μετά τα χαμηλά του Μαρτίου. Το περίεργο είναι η εκτίναξη που ακολούθησε παραπέρα. Πρόκειται για αποσύνδεση εξίσου παράλογη με εκείνη που επικρατούσε προ διετίας.

Ο δείκτης MSCI Barra των αναδυόμενων χρηματιστηρίων έχει υπερκεράσει τον Dow Jones Industrials κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα επίπεδα στις παραμονές της κατάρρευσης της Lehman και κατά 40 σχεδόν από τις αρχές Μαρτίου. Οι συνακόλουθες αποτιμήσεις έχουν ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας σχεδόν.

Παρόμοια υπερβολή δείχνουν και τα ομόλογα. Η πλεονάζουσα απόδοση σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα του δείκτη αναφοράς EMBI+ είναι σήμερα περίπου 320 μονάδες βάσης, λίγο χαμηλότερα από τις παραμονές της κατάρρευσης της Lehman. Από το ναδίρ στις αρχές Μαρτίου, η απόδοση του βραζιλιάνικου 10ετούς ομολόγου έχει μειωθεί 208 μονάδες βάσης, παρότι το yield του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ έχει αυξηθεί 52 μ.β.

Αν ο κόσμος παραμένει ένα πιο επικίνδυνο σκηνικό από όσο ήταν εκείνες τις ευλογημένες ημέρες προ της Lehman, δεν υπάρχει λόγος να μην είναι και οι αναδυόμενες οικονομίες.

Είναι γεγονός ότι με τα πιο απλά χρηματοπιστωτικά τους συστήματα γλίτωσαν τον τοξικό κίνδυνο που έπνιξε τους ανεπτυγμένους ανταγωνιστές τους και, ειδικά οι αναδυόμενες οικονομίες που είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες, έχουν αποκτήσει νέα ελκυστικότητα. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν έχουν καίρια πλεονεκτήματα που βοηθούν σε έναν κόσμο με βραδεία ή καθόλου ανάπτυξη.

Ακόμη και οι χώρες με βουνά από σκληρό νόμισμα δεν μπορούν να τυπώσουν περισσότερα δολάρια κατά βούληση. Εν τω μεταξύ, οι αραιές μεσαίες τάξεις τους διατηρούν τις δαπάνες μόνο σε χώρες που εφαρμόζουν μέτρα τόνωσης, όπως η Κίνα - στις υπόλοιπες μειώνονται.

Ο τελευταίος χρόνος υπενθύμισε ότι οι αναδυόμενες χώρες δεν έχουν μονοπώλιο τις οικονομικές κρίσεις. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να αποκρύπτει τη μεγαλύτερη εξάρτησή τους από την παγκόσμια ανάπτυξη.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v