Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σινοαμερικανική κόντρα για τους φυσικούς πόρους

Η Κίνα προχωρά σε… πετρελαϊκή αντεπίθεση. Μέσω της CNOOC θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των αμερικανικών εταιριών. Δύσκολα να την ανταγωνιστεί κάποιος, με δεδομένο ότι διαθέτει 2 τρισ. δολάρια για να ξοδέψει.

  • Lex
Σινοαμερικανική κόντρα για τους φυσικούς πόρους
Το ευφυολόγημα του γνωστού επιχειρηματία στον κλάδο του πετρελαίου κ. Paul Getty ότι "οι αθώοι μπορούν να κληρονομήσουν τη Γη αλλά όχι και τους φυσικούς της πόρους" μάλλον μεταφράζεται πολύ καλά στη… γλώσσα των Μανδαρίνων.

Το ότι η Κίνα διψά για πρώτες ύλες είναι γνωστό. Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα είναι ότι οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρίες είχαν μείνει πίσω σε σύγκριση με τις αμερικανικές, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η προσφορά της China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) για την εξαγορά της Unocal το 2005 απορρίφθηκε για να προωθηθεί η αντίστοιχη της Chevron. Αυτό φαίνεται ότι αλλάζει το τελευταίο διάστημα.

Το τελευταίο καυτό σημείο είναι η Γκάνα, όπου η Exxon Mobil υπέγραψε συμφωνία ύψους 4 δισ. δολαρίων προκειμένου να εξαγοράσει μερίδιο σε μεγάλο offshore κοίτασμα πετρελαίου. Η CNOOC ενδεχομένως να προσπαθήσει να μπει σφήνα στη συμφωνία. Σαφώς η Exxon δεν μπορεί να νικήσει έναν αντίπαλο που διαθέτει συναλλαγματικά αποθέματα 2 τρισ. δολαρίων. Επιπρόσθετα, η Exxon θα αγωνιστεί μόνο όταν θεωρήσει ότι έχει να κάνει με αποδοτική επένδυση. Δεν την ενδιαφέρει η γεωπολιτική σημασία της όλης υπόθεσης, σε απόλυτη αντίθεση με τη CNOOC. Γεωπολιτικοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους οι κινεζικές πετρελαϊκές εταιρίες εξαπλώνονται στον πετρελαϊκό κλάδο της Νιγηρίας.

Η καταγραφή των πετρελαϊκών ενδιαφερόντων της Κίνας δεν περιορίζεται μόνο στις μεγάλες εταιρίες του κλάδου που υπάρχουν στην χώρα. Έχει προσφέρει δάνεια πάνω από 40 δισ. δολάρια στη Βραζιλία, στη Ρωσία και στη Βενεζουέλα με αντάλλαγμα πετρέλαιο. Η άμεση εξαγορά μεριδίων αλλά και οι υποσχέσεις για βοήθεια στη βελτίωση των υποδομών σε χώρες όπως η Αγκόλα προσφέρουν στην Κίνα πρόσβαση σε δισ. βαρέλια πετρελαίου. Επίσης, δραστηριοποιείται σε κράτη όπως το Ιράν και το Σουδάν, από τα οποία έχουν αποκλειστεί οι αμερικανικές εταιρίες.

Όμως η δραστηριότητα της Κίνας έχει και οικονομικό πρόσωπο. Όσο οι πολιτικοί της υποστηρίζουν ότι το δολάριο είναι μία χαμένη υπόθεση τόσο πιο πρόθυμοι είναι να ξοδεύουν... πράσινο νόμισμα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v