Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνική υπόσχεση για μείωση ελλείμματος

Η ελληνική δέσμευση για μείωση του ελλείμματος είναι μεν καλοδεχούμενη από τις Βρυξέλες, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος ότι θα υλοποιηθεί. Οι εκτιμήσεις - υποσχέσεις Παπακωνσταντίνου και τα μέσα πίεσης της Ε.Ε.

  • Tony Barber (Λουξεμβούργο)
Ελληνική υπόσχεση για μείωση ελλείμματος
Η Ελλάδα υποσχέθηκε να μειώσει το έλλειμμα και να βελτιώσει τη στατιστική της υπηρεσία, ύστερα από την κριτική που δέχθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους της για τον τρόπο διαχείρισης των δημοσιονομικών μεγεθών της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι το έλλειμμα μπορεί να φθάσει στο 12,5% του ΑΕΠ φέτος, πολύ ψηλότερα από τις εκτιμήσεις της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης.

Η είδηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., ήταν μεν δυσάρεστη αλλά όχι εντελώς αναπάντεχη για τους εταίρους της Ελλάδας. Ήδη υποψιάζονταν πως η παγκόσμια κρίση είχε πολύ πιο αρνητικά αποτελέσματα τόσο στο έλλειμμα όσο και στα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας από αυτή που είχε παραδεχθεί η Αθήνα.

Η Γερμανία και άλλες χώρες που είναι υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας θεωρούν ότι η σταθερότητα της ευρωζώνης, πορεία την οποία παρακολουθούν στενά οι αγορές, δεν θα πρέπει να τίθεται σε κίνδυνο από την ανικανότητα ή την απροθυμία της Ελλάδας και άλλων κρατών να διατηρήσουν σε καλή πορεία τα δημοσιονομικά τους μεγέθη.

Ο κ. Jean-Claude Juncker, πρόεδρος του Eurogroup, ήταν σαφής: "Τέρμα τα αστεία. Χρειαζόμαστε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία".

Τα προβλήματα της Ελλάδας έγιναν ακόμη πιο σαφή μετά τη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης για την οικονομία από την Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία το χρέος ξεπέρασε το 111,5% του ΑΕΠ τον Ιούνιο, από 99,2% του ΑΕΠ που ήταν στα τέλη του 2008.

Ανεξάρτητοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το χρέος της χώρας μπορεί να φθάσει στο 150% του ΑΕΠ έως το 2016, επίπεδο που δεν έχει πλησιάσει καμία χώρα της ευρωζώνης από το 1999 έως και σήμερα και βρίσκεται πολύ ψηλότερα από το 60% του ΑΕΠ που έχει τεθεί ως όριο από τους κανόνες που ισχύουν στη ζώνη του ευρώ.

Όμως, βάσει των κανόνων που ισχύουν στην Ένωση, οι υπόλοιπες χώρες δεν μπορούν να κάνουν και πολλά για να συνετίσουν την Ελλάδα πέρα από το να ασκήσουν πιέσεις και να στηριχθούν στις αγορές οι οποίες μπορεί να ανεβάσουν το κόστος δανεισμού της χώρας σε περίπτωση φυσικά που θεωρήσουν ότι η Ελλάδα δεν θα φέρει σε πέρας την υπόσχεση για δημοσιονομική πειθαρχία και σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι η πρώην κυβέρνηση της χώρας, η οποία έχασε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, προέβλεπε πως το έλλειμμα θα κυμαινόταν στο 6% - 8% του ΑΕΠ φέτος, ποσοστό το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε υποτιμημένη εκτίμηση.

Υποσχόμενος ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας θα μειώσει στο μέλλον τον δανεισμό της, τόνισε: "Σχεδιάζουμε ειδικό νόμο ο οποίος θα ψηφιστεί τον Φεβρουάριο του 2010. Θα αλλάξει εκ βάθρων τον μηχανισμό είσπραξης φόρων, ο οποίος δυστυχώς έχει καταρρεύσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών".

Υποσχέθηκε την ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), ενώ παραδέχθηκε ότι η αξιοπιστία της εν λόγω αρχής έχει πληγεί στο παρελθόν και εξαιτίας των στενών σχέσεών της με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για δημοσιονομικά θέματα, κ. Joaquin Almunia, τόνισε: "Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις στατιστικές ανακολουθίες. Αυτές οι ανακολουθίες χρειάζονται ανοιχτή και βαθιά έρευνα".

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ξεκινήσουν τις διαδικασίες μείωσης του ελλείμματός τους από το 2011 το αργότερο, προσθέτοντας όμως ότι "κάποιες χώρες θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα", υπονοώντας σαφώς πως σε αυτές περιλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Πρόσθεσαν επίσης ότι "τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα πρέπει να ξεπερνούν το 0,5% του ΑΕΠ ετησίως για τα περισσότερα κράτη-μέλη της Ένωσης".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v