Κριτική σε Ελλάδα για "στατιστικές ανακολουθίες"

Στο δυσάρεστο επίκεντρο της δημοσιότητας επανήλθε η Ελλάδα, μετά την «νέα αναμόρφωση» των δημοσιονομικών μεγεθών, υπογραμμίζουν οι «F.T.». Είχε συμβεί το ίδιο και πριν η χώρα εισέλθει στην ευρωζώνη.

  • Tony Barber (Λουξεμβούργο)
Κριτική σε Ελλάδα για στατιστικές ανακολουθίες
Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται, ήδη, υπό πίεση από τις αγορές λόγω των «αδύναμων» δημοσιονομικών της μεγεθών, δέχθηκε επίθεση από τους εταίρους της στην ευρωζώνη, μετά την αποκάλυψη ότι το έλλειμμά της φέτος θα είναι πολύ πιο υψηλό απ’ ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

«Το παιχνίδι τελείωσε. Θέλουμε σοβαρά στατιστικά στοιχεία», τόνισε ο κ. Jean-Claude Juncker, πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Η κριτική κατά της Ελλάδας ήταν η βασική εξέλιξη στα πλαίσια ενός «κύκλου» συζητήσεων σχετικά με τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος, μία συζήτηση που έμεινε στια λόγια και δεν υπήρξαν προτάσεις σχετικά με το όλο θέμα.

Η νέα, σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ελλάδας, τόνισε ότι το έλλειμμα θα φθάσει στο 10% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ποσοστό όχι απλά υψηλότερο από την πρόβλεψη της προηγούμενης, συντηρητικής κυβέρνησης ότι θα κυμανθεί μεταξύ 6% και 7% του ΑΕΠ, αλλά και πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο, για έλλειμμα κοντά στο 3,7% του ΑΕΠ.

Η «αναμόρφωση» επανέφερε στο προσκήνιο ανάλογο επεισόδιο που είχε γίνει στις αρχές της 10ετίας, όταν η Ελλάδα «υποβάθμισε» το έλλειμμά της προκειμένου να επιτύχει τα κριτήρια ένταξης στη ζώνη του ευρώ.

Στα μάτια των εταίρων της Ελλάδας το νέο επεισόδιο είναι εξίσου σοβαρό, με δεδομένο ότι η σφοδρότητα της κρίσης έχει θέσει στο στόχαστρο τα προβλήματα στα δημοσιονομικά μεγέθη κάθε ευρωπαϊκής χώρας.

«Ανησυχώ εξαιρετικά σχετικά με τις ανακολουθίες στα στατιστικά στοιχεία», υπογράμμισε ο κ. Joaquin Almunia, Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για δημοσιονομικά θέματα και προσέθεσε ότι «οι ανακολουθίες χρίζουν ανοικτής και βαθιάς έρευνας».

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως αυτές Ιρλανδίας, Βρετανίας και Ισπανίας, υπολογίζουν ότι θα έχουν ελλείμματα κοντά ή και υψηλότερα από αυτό της Ελλάδας για φέτος. Αλλά μόνο η Ελλάδα έχει ανακοινώσει επίσημα μία τόσο άσχημη τροπή στα δημοσιονομικά της μεγέθη.

Το ύψος του ελληνικού ελλείμματος είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, με δεδομένο ότι οι οικονομολόγοι προβλέπουν και σημαντική διόγκωση του χρέους της χώρας εντός των επόμενων ετών.

Βάσει εκτιμήσεων της Κομισιόν, το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει στο 108% του ΑΕΠ το 2010, από 103,4% του ΑΕΠ που θα διαμορφωθεί φέτος και 97,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2008. Όμως μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με δεδομένα τα οικονομικά μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί για τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Οικονομολόγοι στην Barclays Capital υπολογίζουν ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής στο 2% ετησίως, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός φθάσει στο 4% και η ανάπτυξη στο 3%, τότε το χρέος της χώρας θα αγγίζει το 150% του ΑΕΠ έως το 2016.

Παράλληλα οι υπoυργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν και τις δυσκολίες που «προσθέτει» το ισχυρό ευρώ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Jean-Claude Trichet, επανέλαβε ότι «η έντονη μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος αποτελεί μη επιθυμητή ενέργεια».

Ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών υπογράμμισαν ότι η ευρωζώνη έχει πιο δύσκολα θέματα να ασχοληθεί, όπως είναι η μάχη κατά της κρίσης και η προετοιμασία για την σταδιακή έξοδο από τα έκτακτα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις.

«Υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα από την ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων», τόνισε ο κ. Josef Proll, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών αναγκάστηκαν την τελευταία στιγμή να αλλάξουν το μέρος της συνάντησής τους και να την πραγματοποιήσουν σε ένα κάστρο έξω από το Λουξεμβούργο, καθώς το μέρος το οποίο θα πραγματοποιούνταν η συνάντησή τους είχε αποκλειστεί από Ευρωπαίους παραγωγούς γάλακτος. Η Κομισιόν φρόντισε να υποστηρίξει ότι θα ενισχύσει τις παρεμβάσεις της στην αγορά γάλακτος προκειμένου να στηρίξει την τιμή του προϊόντος.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v