Ελληνικές κινήσεις κατά κόστους-διαφθοράς

Ο Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε μέτρα πάταξης της διαφθοράς και αυστηρούς ελέγχους των δαπανών, αν και απογοήτευσε τους παρατηρητές των αγορών, που περίμεναν πιο αποφασιστικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος.

  • Kerin Hope (Αθήνα)
Ελληνικές κινήσεις κατά κόστους-διαφθοράς
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε μέτρα πάταξης της διαφθοράς και αυστηρούς ελέγχους των δαπανών, αν και απογοήτευσε τους παρατηρητές των αγορών, που περίμεναν πιο αποφασιστικά μέτρα μείωσης του δημοσίου ελλείμματος.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ενώπιων εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και επιχειρηματικών ενώσεων ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα λάβουν πραγματικές αυξήσεις μισθών τον επόμενο χρόνο, παρά την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης.

Είναι εύκολο να μειώσεις τους μισθούς και τις συντάξεις για να ανεβάσεις τους οικονομικούς δείκτες, δήλωσε προσθέτοντας: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι δραστικές, μακροπρόθεσμες αλλαγές για να βελτιώσουμε τη δημοσιονομική μας θέση».

Υπό ηχηρό χειροκρότημα, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει φόρο 90% στα μπόνους των υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών του ιδιωτικού τομέα και απαγόρευση απόδοσης μπόνους στα στελέχη των επιχειρήσεων του Δημοσίου.

Αναλυτές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε να έχει υποχωρήσει σε πιέσεις λαϊκιστών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που θέλουν να πληρώσουν οι πλούσιοι τον λογαριασμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών χρεογράφων έναντι κινδύνου στάσης πληρωμών εκτινάχτηκε κατά 18.000 δολάρια ετησίως για κάθε 10 εκατ. δολάρια 5ετών ομολόγων, καθώς διογκώθηκαν οι κίνδυνοι οικονομικής έκρηξης.

Οι αγορές ομολόγων δεν αντέδρασαν στις ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές είχαν ρευστοποιήσει τις θέσεις τους στην Αθήνα εν όψει της ομιλίας.

«Οι ευκαιρίες μας συρρικνώνονται γρήγορα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην ιθύνων σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών. «Άλλες χώρες, που έχουν προβλήματα, έχουν ήδη πάρει μέτρα. Αν δεν ακολουθήσουμε κι εμείς πολύ σύντομα, τη διόρθωση θα επιβάλουν οι αγορές και θα είναι βίαιη», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ευρωζώνης, κ. Joaquin Almunia, προειδοποίησε τη Δευτέρα την Ελλάδα να μην περιμένει από την ευρωζώνη να τη σώσει. «Αν η Ελλάδα δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να ξεπεράσει τα προβλήματά της, η ευρωζώνη δεν θα μπορέσει να τα αναλάβει εκ μέρους της Ελλάδας», δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα «El Pais».

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι είναι «προσωπικά αποφασισμένος… να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε πάντως ότι μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου «δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα».
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v