Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ριζικές τομές και όχι ημίμετρα στην οικονομία

Περικοπές δαπανών της τάξεως των 8 δισ. το 2010 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% έως το 2013 προανήγγειλε ο Γ. Παπανδρέου. Τα μέτρα για φόρους, τράπεζες, ιδιωτικοποιήσεις, bonus.

Ριζικές τομές και όχι ημίμετρα στην οικονομία
Περικοπές δαπανών της τάξεως των 8 δισ. το 2010 με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% έως το 2013 προανήγγειλε ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη συνεδρίαση της ΟΚΕ στο Ζάππειο, ενώ τόνισε ακόμη τη φορολόγηση των bonus στις ιδιωτικές τράπεζες με συντελεστή 90% και την τιτλοποίηση εσόδων από τον ΦΜΑΠ.

Κύριοι στόχοι της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι επίσης η πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, από την οποία προσδοκώνται έσοδα 5 δισ. ευρώ ετησίως, αλλά και το κυνήγι της διαφθοράς στα νοσοκομεία, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Αναλυτικότερα, τόνισε ότι στόχος είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 5% του ΑΕΠ το 2012 και κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2013, ενώ για το δημόσιο χρέος δήλωσε ότι σκοπός είναι η αποκλιμάκωσή του από το 2012.

Στα άμεσα μέτρα που εξήγγειλε για τη μείωση των δαπανών συμπεριλαμβάνονται το διπλογραφικό σύστημα καταγραφής προμηθειών στα νοσοκομεία, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και η είσοδος ορκωτών λογιστών στα ασφαλιστικά ταμεία.
 
Αναφέρθηκε ακόμη στη δημιουργία ενιαίας αρχής πληρωμών για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, στην επαναφορά του φόρου κληρονομίας και γονικής παροχής, στον νέο γύρο ιδιωτικοποιήσεων για εταιρίες που δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα αλλά και στην έμφαση στην εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στην τιτλοποίηση εσόδων από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμισε επίσης πως οι κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες δεν θα διανείμουν bonus στα υψηλόβαθμα στελέχη τους ακόμη και όταν επιστρέψουν τα χρήματα που έχουν δανειστεί από το Δημόσιο.

Για τις ιδιωτικές τράπεζες δήλωσε ότι θα φορολογήσει τα bonus που θα διανείμουν στα ανώτατα στελέχη με συντελεστή 90%.

Προανήγγειλε ακόμη την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα, την εφαρμογή πόθεν έσχες στους εφοριακούς και το κλείσιμο όλων των γραφείων Τύπου στο εξωτερικό.

Από το βήμα του Ζαππείου ανακοίνωσε επίσης το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο πάνω από τα 2.000 ευρώ αλλά και τη μείωση των εξοπλισμών.

Επίσης συμπλήρωσε:"Θα καταθέσω αύριο κατά τη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Ελπίζω να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους όπως κάνουμε και εμείς".

"Σε 3 μήνες θα λάβουμε αποφάσεις που δεν πήραμε δεκαετίες ολόκληρες", πρόσθεσε.

**
Το πλήρες κείμενο από την ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στο Ζάππειο, με ημερομηνία 14/12/2009, επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v