Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: «Ορατή» η οικονομική ομαλοποίηση

«Η ανάκαμψη που ξεκίνησε τον Οκτώβριο γίνεται πιο ισχυρή και πιο ευρεία. Τα φρένα σιγά-σιγά μειώθηκαν. Αν και απέχουμε από πλήρη ανάκαμψη, η ομαλοποίηση έχει μπει πλέον στην ατζέντα», αποφαίνεται το εαρινό World Economic Outlook.

  • του Chris Giles
ΔΝΤ: «Ορατή» η οικονομική ομαλοποίηση

Η πιο σταθερή ανάκαμψη στις εύπορες οικονομίες έχει μειώσει κάθετα τους κινδύνους για νέα διεθνή οικονομική διολίσθηση, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πλέον αρχίζει να προσβλέπει σε ομαλοποίηση της οικονομίας.

Μολονότι υπογράμμισε ότι ο κόσμος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές οικονομικές προκλήσεις, το ΔΝΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή του αποτυπώνει τις πλέον αισιόδοξες διαθέσεις από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Το μήνυμα που θα δώσει η επικεφαλής σε αυτό Christine Lagarde, στην υπουργική σύνοδο στην Ουάσιγκτον μέσα στην εβδομάδα, θα είναι ότι παρά τις βελτιωμένες άμεσες προοπτικές, το μέλλον θα συνεχιστεί με «πολλά χρόνια βραδείας και υποδεέστερης ανάπτυξης» εκτός κι αν οι χώρες εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές τους.

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις προβλέψεις της έκθεσης World Economic Outlook του ταμείου, είναι η πολύ μεγάλη μείωση του κινδύνου αναθέρμανσης της κρίσης. Δίνει πλέον μόνο 0,1% πιθανότητες για παγκόσμια ύφεση το 2014, σε σύγκριση με 6% τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ αναλόγως έχουν μειωθεί και οι κίνδυνοι για το 2015.

Οι περισσότερες προβλέψεις του ΔΝΤ περιέχουν μικρές αλλαγές, αν και τώρα εμφανίζονται αυξημένοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη σε ΗΠΑ, Γερμανία και Βρετανία.

Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη 3,6% το 2014 που ενισχύεται στο 3,9% το 2015. Για τις ΗΠΑ προβλέπεται αύξηση ΑΕΠ 2,8% φέτος, για την ευρωζώνη 1,2% και για την Ιαπωνία 1,4%.

Το ΔΝΤ αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη Βρετανία περισσότερο από όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, στο 2,9%, αν και επικρίνει τις καταναλωτικές δαπάνες που θεωρεί ότι τροφοδοτούνται με δάνεια, στην χώρα. Πάντως αποσύρει τις επικρίσεις για την επιβολή λιτότητας καθώς βλέπει ότι «οι κυβερνητικές προσπάθειες αύξησης των δαπανών κεφαλαίου θα τονώσουν την ανάκαμψη και την μακροχρόνια ανάπτυξη».

Μολονότι οι προβλέψεις για τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες είναι τσεκουρωμένες, το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει δυναμική, ανακάμπτοντας σταδιακά από το 4,7% πέρσι στο 5,3% το 2015.

Καθώς η ανάκαμψη είναι πλέον πιο ισχυρή, ο ανώτατος οικονομολόγος του ΔΝΤ Olivier Blanchard σχολιάζει: «Η ανάκαμψη που ξεκίνησε να κυριαρχεί τον Οκτώβριο γίνεται όχι μόνο πιο ισχυρή αλλά και πιο ευρεία. Τα διάφορα φρένα που εμπόδιζαν την ανάκαμψη έχουν σιγά-σιγά χαλαρώσει. Αν και απέχουμε από την πλήρη ανάκαμψη, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής –συμβατικής και αντισυμβατικής- βρίσκεται πλέον στην ατζέντα».

Οι προοπτικές αύξησης των επιτοκίων είναι ένας από τους κινδύνους που μπορεί να χαλάσουν τις καλές διαθέσεις σε προηγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, σχολιάζει το ΔΝΤ, συστήνοντας στους ρυθμιστές να αποτρέπουν ταχεία αύξηση στα μεσοπρόθεσμα επιτόκια.

Η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία έχει επιτείνει το γεωπολιτικό ρίσκο, προειδοποιεί επίσης το ΔΝΤ, κόβοντας την πρόβλεψη για τη ρωσική ανάπτυξη κατά 0,6% φέτος.

Καθώς ο βασικός κίνδυνος είναι η επίμονα υποδεέστερη ανάπτυξη με ρυθμούς χαμηλότερους από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, το ΔΝΤ πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις ότι ο σταθερά χαμηλός πληθωρισμός θα δυσκολεψει πολύ την ανάκαμψη, ειδικά αν εκδηλωθεί και κάποιο ξαφνικό νέο σοκ.

Σε μια κίνηση που θα δεν θα χαροποιήσει τη Φρανκφούρτη, το ΔΝΤ προτρέπει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόσθετη νομισματική χαλάρωση για να αποκρούσει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού. Το ΔΝΤ έχει δηλώσει στην ΕΚΤ ότι στα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα θα μπορούσαν να είναι «νέες μειώσεις επιτοκίων ίσως και σε ελαφρώς αρνητικά επίπεδα καθώς και αντισυμβατικά μέτρα, όπως LTRO για τη στήριξη της ζήτησης και τη μείωση του κερματισμού».

Για τις αναδυόμενες αγορές, ο κ. Blanchard τονίζει ότι οι τάσεις επιβολής αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, θα δημιουργήσουν πρόσθετες ανησυχίες για τις προοπτικές των αναδυόμενων οικονομιών. «Οι επενδυτές θα μειώσουν τις ανοχές τους και οι μακροοικονομικές αδυναμίες θα γίνουν πιο ακριβές», ανέφερε ο οικονομολόγος.

 

 

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v