Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκές αγορές: Παίζοντας κόντρα στο βασικό σενάριο

Η επιβράδυνση της ευρωζώνης έχει ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό. Όποιος θέλει να παίξει σε αμυντικούς κλάδους προσδοκά μόνο σε ισχνές αποδόσεις. Η διάθεση για ρίσκο και η ελπίδα να κάνουν και πάλι λάθος οι οικονομολόγοι.

  • Του James Mackintosh
Ευρωπαϊκές αγορές: Παίζοντας κόντρα στο βασικό σενάριο

Μία νέα ημέρα, μία νέα απογοήτευση από τα οικονομικά μεγέθη της ευρωζώνης. Οι δείκτες ΡΜΙ που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη έδειξαν αδύναμη ανάπτυξη στη Γερμανία και στην ευρωζώνη, ενώ η πτωτική πορεία στον μεταποιητικό κλάδο της Γαλλίας εντάθηκε.

Η επιβράδυνση ταιριάζει με την πρόβλεψη της αποδυνάμωσης στην ευρωζώνη, με ελάχιστες πληθωριστικές πιέσεις. Όποιος εξεπλάγη… απλώς δεν έδινε καθόλου σημασία τον τελευταίο καιρό.

Δυστυχώς για τους επενδυτές, όλα αυτά έχουν ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας βρίσκεται και πάλι σε επίπεδο χαμηλότερο από 0,8%. Τα χρηματιστήρια συμμερίζονται την ίδια άποψη. Οι αμυντικές μετοχές, που εκτιμάται ότι έχουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουν την ύφεση, είναι πολύ πιο ψηλά αποτιμημένες από ό,τι οι κυκλικές μετοχές που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην οικονομία.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι σωστό. Γνωρίζουμε όμως, σίγουρα πως σε ό,τι αφορά την οικονομία, τα στοιχεία είναι φτωχός καθοδηγητής. Η Βρετανία είναι το πιο τρανταχτό πρόσφατο παράδειγμα. Θυμάστε στις αρχές του έτους, όταν όλοι πίστευαν πως όδευε σε τριπλή ύφεση; Τελικά, όχι μόνο δεν είχε τριπλή ύφεση, αλλά αποδείχθηκε κι ότι δεν είχε ούτε καν διπλή.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει κάθε τρίμηνο έρευνες σε οικονομολόγους για να δει τι νομίζουν ότι θα συμβεί. Μία ματιά στο ιστορικό αυτών των ερευνών δείχνει ότι αντί να προβλέπουν το μέλλον, υπολογίζουν κατά προσέγγιση από τις υπάρχουσες τάσεις. Αυτήν  τη στιγμή, η μέση πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό είναι στο 1,1% σε έναν χρόνο.

Αυτήν τη στιγμή, οι μεγαλύτερες διαθέσιμες αποδόσεις υπάρχουν εάν στοιχηματίσει κανείς ότι η μέση πρόβλεψη είναι πολύ χαμηλά. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι επίκειται επιτάχυνση στην ανάπτυξη ή στον πληθωρισμό της ευρωζώνης. Εάν, όμως, τα τρέχοντα στοιχεία δεν είναι αρκετά ακριβή για να διαμορφώσουν ένα σύστημα τόσο περίπλοκο όσο μία οικονομία, τότε γιατί να προσπαθήσει κάποιος;

Την άνοιξη του προηγούμενου έτους, ο αμυντικές μετοχές έγιναν επικίνδυνα ακριβές συγκριτικά με τις κυκλικές. Το ίδιο έγινε και μετά το καλοκαίρι. Δύσκολα διαφωνεί κανείς με την κρατούσα άποψη, δεδομένης μάλιστα της βαρύτητας των αποδεικτικών στοιχείων. Ακόμη κι αν αποδειχθεί όμως ότι η κρατούσα άποψη είναι σωστή, οι αποδόσεις θα είναι ελάχιστες για όσους τοποθετηθούν τώρα στην ασφάλεια.

Οι επενδυτές που ελπίζουν να βγάλουν χρήματα και είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν κίνδυνο θα πρέπει να τοποθετηθούν στις μετοχές που τώρα δεν έχουν ζήτηση και είναι εκτεθειμένες στην οικονομία, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι αεροπορικές και να κρατούν  -και να προσεύχονται- ότι οι οικονομολόγοι κάνουν και αυτήν τη φορά λάθος.

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v