Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 52,1 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Απογοητεύει ο συνολικός ΡΜΙ Οκτωβρίου. Οι δείκτες της Markit δείχνουν νέα συρρίκνωση για τη Γαλλία, οικονομική στασιμότητα στην Ιταλία και επιβράδυνση για τη Γερμανία. Προβληματίζει η απότομη μείωση τιμών. Νέες πιέσεις προς την ΕΚΤ .

Στο 52,1 ο συνολικός ΡΜΙ ευρωζώνης

Μικρότερη των προσδοκιών αποδεικνύεται η ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην ευρωζώνη κατά τον Οκτώβριο, ενώ συνεχίζεται η δραματική μείωση των τιμών από τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο συνολικός δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης, που αποτυπώνει συνολικά τις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα, ανέκαμψε τον Οκτώβριο στο 52,1 από 52 το Σεπτέμβριο, που ήταν και το χαμηλότερο επίπεδο 10 μηνών. Η αρχική ένδειξη της Markit ωστόσο, άγγιζε το 52,2. 

Για τον κλάδο υπηρεσιών, ο δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε σε χαμηλό 7 μηνών, αγγίζοντας το 52,3 από 52,4 το Σεπτέμβριο.

Επίσης, ο επιμέρους δείκτης για τις τιμές υποχώρησε στο 47,1 από 48,5 τον προηγούμενο μήνα. Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης ακολουθούν πρακτική μείωσης τιμών τα τελευταία 2,5 χρόνια. Τον Οκτώβριο ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των τιμών ήταν ο πιο απότομος από το Φεβρουάριο του 2010, όταν η ευρωζώνη βίωνε τα χειρότερα της κρίσης χρέους. 

"Η συνδυαστική απειλή της οικονομικής στασιμότητας και των αποπληθωριστικών κινδύνων θα εντείνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα να πράξει περισσότερα για να τονώσει τη ζήτηση στην ευρωζώνη και θα πολλαπλασιάσει τα αιτήματα για πλήρη ποσοτική χαλάρωση" δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής ανάλυσης της Markit, μία ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ. 

Ο δείκτης ΡΜΙ για τη Γαλλία βρέθηκε ξανά σε περιοχή ύφεσης, ενώ τα στοιχεία δείχνουν οικονομική στασιμότητα για την Ιταλία και επιβράδυνση για τη Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο συνολικός ΡΜΙ της Γερμανίας υποχώρησε στο 53,9 από 54,1 τον προηγούμενο μήνα, ενώ η αρχική ένδειξη της Markit έκανε λόγο για ανάκαμψη στο 54,3. Ο γαλλικός συνολικός ΡΜΙ παρέμεινε κάτω από το 50 που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 48,2 από 48,4 τον προηγούμενο μήνα. Ο ιταλικός ΡΜΙ άγγιξε το 50,4 από 49,5 το Σεπτέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v