Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κίνηση Σαμαρά και το «παρασκήνιο ανωμαλίας»

Πώς διαμορφώνεται η ελληνική πολιτική σκακιέρα πριν την δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου. Οι τελευταίες κινήσεις Σαμαρά υπό την «σκιά» του σκανδάλου. Τι σχολιάζουν οι διεθνείς αναλυτές.

  • της Kerin Hope (Αθήνα)
Η κίνηση Σαμαρά και το «παρασκήνιο ανωμαλίας»

Ο «υπό πολιορκία» Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πρόσφερε παραχωρήσεις, σε μια έσχατη προσπάθεια να πείσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν τον υποψήφιο του κόμματός του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς κλιμακώνει την προσπάθεια να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές, την βαθύτερη πολιτική αναταραχή και την αναβίωση των φόβων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η κίνηση του πρωθυπουργού έγινε την ώρα που ανακοινώνονταν λεπτομέρειες, που περιλαμβάνουν δυνητικά ενοχοποιητικές μαγνητοφωνήσεις και DVD, σχετικά με τις κατηγορίες προσπάθειας δωροδοκίας δεξιών βουλευτών της αντιπολίτευσης ώστε να αποστασιοποιηθούν και να υποστηρίξουν την εκλογή του Σταύρου Δήμα, πρώην Ευρωπαίου επίτροπου, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά ο κ. Σαμαράς ζήτησε «συναίνεση» στην ψηφοφορία για τον κ. Δήμα, ζητώντας από τους βουλευτές να «ακούσουν την φωνή της συνείδησής τους, του εθνικού συμφέροντος και της κοινής λογικής».

Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Δήμας εξασφάλισε λίγες μόνο ψήφους από τους ανεξάρτητους βουλευτές φτάνοντας στους 160 ενώ απαιτούνται 180.

Αν η Βουλή δεν εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα πρέπει να διεξαχθούν γενικές εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου- αρχές Φεβρουαρίου, πριν την ολοκλήρωση του τελικού κύκλου συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών. Στις δημοσκοπήσεις για τις πρόωρες εκλογές εμφανίζεται να κερδίζει το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να διαπραγματευτεί σημαντικό «κούρεμα» του χρέους της χώρας προς τους διεθνείς πιστωτές.

Μόνο με μια επιτυχή εκλογή Προέδρου θα αποκατασταθεί η σταθερότητα, δίνοντας στην Ελλάδα την δυνατότητα να λήξει το μνημόνιο και να διαπραγματευθεί η χώρα μια πιστωτική γραμμή με τους διεθνείς δανειστές με λιγότερο δυσμενείς όρους, είπε ο κ. Σαμαράς.

Σε αντάλλαγμα, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να αποδεχθεί ένα κύριο αίτημα των ανεξάρτητων μετριοπαθών αριστερών και να ορίσει ημερομηνία για την διεξαγωγή γενικών εκλογών εντός του 2015, μολονότι η θητεία του λήγει στα μέσα του 2016.

Αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές και το κεντροαριστερό κόμμα Ποτάμι καλωσόρισαν την κίνηση του πρωθυπουργού, αλλά χωρίς την σημαντική στήριξη από το μετριοπαθές κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, θα λείπουν ακόμη αρκετές ψήφοι για τις 180 που χρειάζεται ο κ. Δήμας για να εκλεγεί.

«Μολονότι η πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά αυξάνει ελαφρώς τις πιθανότητες εκλογής του νέου Προέδρου, η πρόταση του πρωθυπουργού είναι κάπως αργοπορημένη (και μετά από μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς) για να πετύχει», σχολίασε ο Wolfgang Piccoli της Teneo Intelligence.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε το γραφείο του πρωθυπουργού για συμμετοχή σε προσπάθειες δωροδοκίας βουλευτή του δεξιού κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες», που ισχυρίστηκε ότι του προσφέρθηκαν 3 εκατ. ευρώ για να αλλάξει στάση στις εκλογές.

Επικρατεί ένα «παρασκήνιο ανωμαλίας» στο δεξιό περιβάλλον του πρωθυπουργού, που περιλαμβάνει εξαγορές ψήφων, δήλωσε ο κ. Τσίπρας, μετά από ανάλογες δηλώσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Αξιωματούχοι από το Μέγαρο Μαξίμου αντέκρουσαν τις κατηγορίες και ισχυρίστηκαν ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμμαχήσει με τον Πάνο Καμμένο, ηγέτη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, για να παγιδεύσουν τον βουλευτή που κατηγορείται στο σκάνδαλο. Ο κ. Καμμένος αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ο εν λόγω βουλευτής, Παύλος Χαϊκάλης, αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής εξέφρασαν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του DVD όπου υποτίθεται ότι φαίνεται η προσπάθεια δωροδοκίας.

Η αποκάλυψη ότι ο οικονομικός σύμβουλος ο οποίος φέρεται να συζήτησε την πληρωμή του κ. Χαϊκάλη, έχει συνεργαστεί και με τον κ. Καμμένο, που υποστηρίζεται μόνο από φωτογραφίες των δύο ανδρών κατά την διάρκεια συνάντησης με τον κ. Τσίπρα, «φούντωσε» το σκάνδαλο.

Ένας αναλυτής δήλωσε: «Όποιος κι αν βρίσκεται πίσω από την υπόθεση, είναι σίγουρα μια σκιά στην εκλογική διαδικασία, και λογικά αποθάρρυνε κάποιους ανεξάρτητους από το να υποστηρίξουν τον κ. Δήμα».

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v