Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το 2016 είναι η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία!

Μια σειρά γεγονότων έχουν οδηγήσει τη θερμοκρασία σε υψηλότερα επίπεδα. Επείγουσα η δράση για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού αλλά και πονοκέφαλος από τη στάση του Ντόναλντ Τραμπ.

  • της Pilita Clark στο Μαρακές
Το 2016 είναι η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία!

Μια δραματική αύξηση στην παγκόσμια θερμοκρασία έχει βάλει το 2016 σε τροχιά να γίνει η πιο ζεστή χρονιά απ’ όταν ξεκίνησαν να τηρούνται αρχεία, τον 19ο αιώνα, και κοντά στην αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου που η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα είχε ως στόχο να αποτρέψει. 

Η μέση θερμοκρασία το 2016 αυξήθηκε κατά 1,2 βαθμό Κελσίου πάνω απ' αυτή που ήταν πριν τη βιομηχανική επανάσταση, καθώς η υπερθέρμανση φτάνει αυτό που αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) λένε πως είναι «πολύ ανησυχητικά» επίπεδα.

Το ισχυρό φαινόμενο El Niño «βοήθησε» να αυξηθούν οι θερμοκρασίες το 2015 και το 2016, σύμφωνα με στοιχεία του WMO. Η αύξηση της θερμοκρασίας όμως αυτή τη χρονιά δείχνει ότι τα επίπεδα είναι υψηλότερα απ' ό,τι στο προηγούμενο ισχυρό El Niño το 1998. Σημαίνει επίσης ότι 16 από τις 17 πιο ζεστές χρονιές από τότε που υπάρχουν στοιχεία καταγράφηκαν αυτόν τον αιώνα, με τη μόνη εξαίρεση το 1998.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στις συζητήσεις για το κλίμα που διεξήγαγε ο ΟΗΕ στο Μαρακές, όπου εκατοντάδες αντιπρόσωποι υποτίθεται ότι εργάζονται για τους κανόνες της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα, που σφραγίστηκε στο Παρίσι.

Υπάρχουν φόβοι ότι η εκλογή του Donald Trump μπορεί να πλήξει τις προσπάθειες διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής. Ο εκλεγμένος πρόεδρος έχει πει ότι θα σχίσει τη συμφωνία του Παρισίου όταν αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο.

Η συμφωνία του Παρισίου στοχεύει να κρατήσει τις μελλοντικές αυξήσεις της θερμοκρασίας «πολύ κάτω» των 2 βαθμών Κελσίου από τα προ βιομηχανικής επανάστασης επίπεδα και αν είναι δυνατό μόνο 1,5 βαθμό.

Ο Petteri Taalas, γενικός γραμματέας του WMO, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι ακόμα «θεωρητικά δυνατό» να επιτευχθεί η συμφωνία για τον στόχο του 1,5 βαθμού. Αλλά για να γίνει αυτό, θα απαιτηθεί «πολύ δραματική» μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ένα αέριο του θερμοκηπίου που παράγεται όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας είναι τρομακτική, με τις θερμοκρασίες σε μέρη της Αρκτικής Ρωσίας να έχουν αυξηθεί 6-7 βαθμούς Κελσίου πάνω από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. «Είχαμε συνηθίσει να μετράμε τα ρεκόρ της θερμοκρασίας σε κλάσματα ενός βαθμού, και έτσι αυτό είναι διαφορετικό», δήλωσε.

Το WMO κατέγραψε μια λίστα από άλλα γεγονότα που συνέβησαν όσο η παγκόσμια θερμοκρασία ανέβαινε:

* Κύματα καύσωνα που έθεσαν νέο ρεκόρ σε Νότια Αφρική, Ταϊλάνδη, Ινδία και Μέση Ανατολή, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 54 βαθμούς στο Κουβέιτ, τους 53,9 βαθμούς στο Ιράκ και τους 53 στο Ιράν.

* Μια σειρά φονικών καταιγίδων, περιλαμβανομένου του τυφώνα Matthew στην Αϊτή, του Lionrock στη Βόρεια Κορέα και του κυκλώνα Winston στα Φίτζι.

* Φονικές πλημμύρες στην Κίνα και τη Σρι Λάνκα που σκότωσαν εκατοντάδες.

* Μεγάλες ξηρασίες, ειδικά στη Νότια Αφρική, όπου ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 17 εκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν βοήθεια τους επόμενους μήνες.

* Η χειρότερη πυρκαγιά στην ιστορία του Καναδά, τον Μάιο, στο Fort McMurray.

* Η θέρμανση των ωκεανών που συνέβαλαν στην έξαρση της λεύκανσης των κοραλλιογενών υφάλων, περιλαμβανομένων του Great Barrier Reef ανοικτά της Αυστραλίας και στα νησιά Fiji και Kiribati.

* Ανοδο του επιπέδου της θάλασσας κατά περίπου 15 χιλιοστά, πολύ πάνω από προηγούμενους μέσους όρους που είδαμε το 1993, 3-3,5 χιλιοστών.

* Σημαντικό και πρώιμο λιώσιμο πάγων στη Γροιλανδία, όπως και πολύ χαμηλά επίπεδα στον πάγο της Αρκτικής.

Η παγκόσμια μέση θερμοκρασία την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ήταν φέτος περίπου 0,88 βαθμό Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των 14 βαθμών που μετρήθηκαν τα 30 χρόνια πριν το 1990, αλλά η μακροπρόθεσμη αύξηση κατά 1,2 βαθμό Κελσίου από τη βιομηχανική επανάσταση είναι ένα μέγεθος που παρακολουθείται στενά γιατί είναι ένας δείκτης του τι συνέβη μετά την έκρηξη της χρήσης ορυκτών καυσίμων όπως το κάρβουνο και το πετρέλαιο.

Ένα ξεχωριστό γκρουπ επιστημόνων ανακοίνωσε στοιχεία τη Δευτέρα που δείχνουν ότι οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από ορυκτά καύσιμα έχουν μείνει σχεδόν σταθερές τα τελευταία τρία χρόνια, παρά την απουσία οικονομικής κάμψης, που συνήθως οδηγεί σε αυτή την εικόνα.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κάθετα αντί να επιβραδύνουν, για να πιαστούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.

Η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα έχει επίσης αυξηθεί σε επίπεδα-ρεκόρ, πάνω από τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο φέτος, εν μέρει εξαιτίας του El Niño, που ξέρανε βλάστηση που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να απορροφήσει περισσότερο CO2.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v