Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «σταυροφορία» για την ανατροπή του Μαδούρο

Οι τεράστιες ουρές για τρόφιμα και φάρμακα και οι λεηλασίες αποτελούν καθημερινό φαινόμενο πλέον στη Βενεζουέλα. Η «σταυροφορία» για να φύγει ο Νικόλας Μαδούρο από την εξουσία και ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Ο πρόεδρος της χώρας, Νικόλας Μαδούρο, δεν είναι δημοφιλής και οι πολιτικοί αντίπαλοί του ζητούν δημοψήφισμα για το μέλλον του. Μάλιστα, έχουν ξεκινήσει «σταυροφορία» για να συγκεντρώσουν τις εκατομμύρια ψήφους που απαιτούνται ώστε να μπορέσουν να τον αναγκάσουν να φύγει από την κυβέρνηση.

Η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης είναι ήδη εμφανής στους δρόμους του Καράκας, μεταδίδει ο συντάκτης των Financial Times, Andres Schipani.

Στη διάρκεια διαδηλώσεων έγινε ρίψη δακρυγόνων για να διαλυθεί το πλήθος, ενώ ο Μαδούρο κήρυξε στις 13 Μαΐου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα.

Ο Μαδούρο ορκίστηκε να προστατεύσει τη Βενεζουέλα, όμως σύμφωνα με τους επικριτές του, η χώρα δεν μπορεί να εξασφαλίσει τρόφιμα και βασικά φάρμακα στους πολίτες της, πόσω μάλλον να εγγυηθεί την προσωπική τους ασφάλεια.

Οι μακριές ουρές είναι κοινό θέαμα πλέον στη Βενεζουέλα, ενώ ακόμα και οι λεηλασίες έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο.

Η αντιπολίτευση λέει ότι θα συνεχίσει να βγαίνει στους δρόμους μέχρι να φύγει ο Μαδούρο, ενώ ο πρόεδρος της χώρας στην προσπάθειά του να στηρίξει τη θέση του, επικαλέστηκε την Βραζιλία, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια αποπομπής της Ντίλμα Ρουσέφ «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

Οι παρατηρητές από την πλευρά τους εκτιμούν πως η Βενεζουέλα δεν θα ακολουθήσει τον δρόμο της Βραζιλίας, αφού η κυβέρνηση Μαδούρο έχει υπό τον έλεγχό της θεσμούς-κλειδιά, ενώ ακόμα και η ίδια η αντιπολίτευση φοβάται πως ο μόνος καταλύτης για να φύγει ο Μαδούρο από την εξουσία θα είναι μια ενδεχόμενη κοινωνική έκρηξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v