Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Το νόημα της αγοράς ευρωπαϊκών ABS από την ΕΚΤ

Το μέγεθος των αγορών ΑBS από την ΕΚΤ δεν είναι σπουδαίο, αλλά το μήνυμα είναι τεράστιο. Αν η κεντρική τράπεζα αγοράζει τα πακέτα, τότε οι τράπεζες θα έχουν περισσότερα κεφάλαια διαθέσιμα και άρα μεγαλύτερα περιθώρια δανεισμού.

FT: Το νόημα της αγοράς ευρωπαϊκών ABS από την ΕΚΤ

Η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα; Είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα –αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Σύντομα θα... πέσει πολύ φύραμα και θα γεννηθούν πολύ περισσότερες κότες και πολλά περισσότερα αυγά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει ατελείωτα αποθέματα «φυράματος», καθώς έχει την δυνατότητα να εκτυπώνει χρήμα. Και στους ερχόμενους μήνες θα αρχίσει να αγοράζει τιτλοποιημένα δάνεια απευθείας από τις τράπεζες.

Από μόνη της αυτή η ενέργεια δεν μπορεί να ζωντανέψει την μισοπεθαμένη αγορά ευρωπαϊκών τιτλοποιημένων προϊόντων. Δεν πρόκειται καν για ποσοτική χαλάρωση στις κλίμακες που έχουν εφαρμόσει άλλες κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Βρετανία.

Αλλά το μέγεθος είναι ο ένας μοχλός. Υπάρχει κι άλλος μοχλός και αυτός είναι τα «σινιάλα». Η ύπαρξη ενός μεγάλου αγοραστή που αγοράζει τιτλοποιημένα δάνεια μικρών επιχειρήσεων, θα δώσει οικονομικό νόημα για τις τράπεζες να τιτλοποιήσουν αυτά τα δάνεια.

Είναι αλήθεια ότι οι μικρομεσαίες (ΜμΕ) επιχειρήσεις καταλαμβάνουν το ένα όγδοο μόλις (ή 120 δισ. ευρώ) της συνολικής τιτλοποιημένης αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της RBS, και οι εκδόσεις ενυπόθηκων χρεογράφων από ΜμΕ έχει μειωθεί κατά το ένα τρίτο από το 2009. Όμως τα εννέα δέκατα των τιτλοποιημένων χρεογράφων ΜμΕ κρατιέται για να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για την χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, αφότου η κεντρική τράπεζα χαλάρωσε τις απαιτήσεις της για τις εγγυήσεις. Οι τράπεζες αντέδρασαν δηλαδή στα κίνητρα που τους δίνει η ΕΚΤ.

Ένα μεγάλο πρόβλημα, εξάλλου, που κρατάει πίσω τις νέες εκδόσεις, είναι το κόστος κεφαλαίου για τις τράπεζες καθώς και για τις ασφαλιστικές, που έχουν την θέση του αγοραστή. Με βάση του κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας Solvency II, οι ασφαλιστικές οφείλουν να διαθέτουν κεφάλαια που αντιστοιχούν στα τέσσερα πέμπτα του ανοίγματός τους στα ριψοκίνδυνα ABS.

Όμως οι αγορές ABS από ΜμΕ ακόμη κι όταν έχουν ανώτατες αξιολογήσεις ΑΑΑ, παράγουν απόδοση RoE μόλις 4,5% στις ασφαλιστικές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ σε σχέση με 7,5% αν δανείσουν απευθείας στις ΜμΕ. (Το ROE του μετοχικού δείκτη Ευρωπαϊκών Ασφαλειών MSCI είναι 10%). Οπότε τα πλεονεκτήματα για τους ασφαλιστές –που είναι οι «φυσικοί αγοραστές» των ABS –είναι περιορισμένα. Είναι ανάγκη να βρεθεί άλλος αγοραστής.

Από την θέση του πωλητή οι τράπεζες είναι επίσης πιεσμένες σε κεφάλαια, καθώς πρέπει να ξεφορτωθούν τουλάχιστον τα μισά από τα ριψοκίνδυνα πακέτα τους ABS, για να διεκδικήσουν κεφάλαια βοήθειας. Αν η ΕΚΤ αγοράζει αυτά τα πακέτα, τότε οι τράπεζες θα έχουν περισσότερα κεφάλαια διαθέσιμα και άρα μεγαλύτερα περιθώρια δανεισμού.

Κάποιες ποσότητες φυράματος θα φτάσουν μέχρι το τέλος του κύκλου....

© The Financial Times Limited 2014. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v