Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Μείωση επιτοκίων και αγορές ABS από ΕΚΤ

Ρηξικέλευθη απόφαση της ΕΚΤ για πρόγραμμα αγορών τίτλων ABS και καλυμμένων ομολόγων από τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι. Προηγήθηκε αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ σε νέα αρνητικά ρεκόρ (0,05%). Κάτω από το $1,30 "βουτάει" το ευρώ.

Ντράγκι: Μείωση επιτοκίων και αγορές ABS από ΕΚΤ

Την έναρξη προγράμματος αγορών ομολόγων ABS από τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι στην συνέντευξη Τύπου, που ακολουθεί την τακτική συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη αντίδραση, που ακολουθεί την απόφαση της ΕΚΤ λίγο νωρίτερα στην τακτική συνεδρίαση στην Φρανκφούρτη, να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 0,10 ποσοστιαίες μονάδες. Το βασικό επιτόκιο έπεσε στο 0,05%, ενώ οι τράπεζες της ΕΚΤ θα «πληρώνουν" για να εναποθέτουν αποθεματικά στην κεντρική τράπεζα, αφού το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο -0,2%.

Μάλιστα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε με ανακοίνωση τύπου την ικανοποίησή της για την πρωτοβουλία της ΕΚΤ. Η κα Κριστίν Λαγκάρντ, που επί μακρόν ζητεί από την Ευρώπη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την βελτίωση της ρευστότητας, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε θερμώς τα μέτρα που αναλαμβάνει η ΕΚΤ, με τα οποία θα αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που προκαλεί η μακρά περίοδος χαμηλού πληθωρισμού.»

Οι αγορές "χειροκροτούν" τις ενέργειες της κεντρικής τράπεζας με ράλι τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ευρώ να διολισθαίνει κάτω και από το $1,30 μετά την ανακοίνωση του κ. Ντράγκι. Η ισοτιμία διαμορφώνεται το απόγευμα στο 1,2978 δολ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, που κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά το πρωί, ενισχύεται τώρα 1,2% με τους τραπεζικούς κλαδικούς δείκτες να πρωταγωνιστούν στα κέρδη.  

Χαμηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετους υποχώρησε 16 μονάδες βάσης στο 2,30%, επίπεδο που είναι ιστορικό χαμηλό. Στο 5,68% διολίσθησε η απόδοση του ελληνικού 10ετους.

Aγορές καλυμμένων ομολόγων και τίτλων ABS

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε όσον αφορά τις πολυαναμενόμενες αγορές ομολόγων ότι το Ευρωσύστημα θα αρχίσει να αγοράζει «ευρύ χαρτοφυλάκιο από καλυμμένα ομόλογα σε ευρώ». Θα αρχίσει επίσης να αγοράζει τίτλους ABS (Asset Backed Securities) με στόχο την τόνωση των πιστώσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει την αγορά ιδιωτικών στοιχείων ενεργητικού, ανέφερε ο κ. Ντράγκι. Ο ίδιος σημείωσε πως η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει χαρτοφυλάκια απλών και διάφανων ABS και καλυμμένων ομολόγων σε ευρώ τον Οκτώβριο. Όπως πρόσθεσε, περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα θα ανακοινωθούν μετά την επόμενη σύσκεψη της ΕΚΤ στις 2 Οκτωβρίου. Σε συνδυασμό με τα TLTRO's που θα ξεκινήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, «τα νέα μέτρα θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον ισολογισμό μας» επισήμανε ο κ. Ντράγκι. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε πως το πρόγραμμα αγοράς ABS «αντανακλά το ρόλο της αγοράς ABS στην διευκόλυνση των πιστωτικών ροών προς την οικονομία».

Ο διοικητής της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκε εφαρμογή «ευρείας ποσοτικής χαλάρωσης» κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, σχολιάζοντας ότι ορισμένα μέλη του Δ.Σ. ζήτησαν να γίνουν περισσότερα απ'όσα ανακοινώθηκαν σήμερα, ενώ άλλα μέλη ζήτησαν να γίνουν λιγότερα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχολίασε ότι υπέρ των μέτρων χαλάρωσης τάχθηκε "άνετη πλειοψηφία".

Τα ποσά στα οποία αντιστοιχεί η παρέμβαση δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Σε μια πρώτη εκτίμηση, η Morgan Stanley σχολιάζει ότι τα διαθέσιμα ABS ανέρχονται στα 690 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει 10%-15% εξ αυτών.

Αναθεώρηση προβλέψεων για πληθωρισμό και ανάπτυξη

Ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχτηκε ότι εξακολουθούν να παραμονεύουν αρνητικοί κίνδυνοι για την οικονομία και η ΕΚΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό φέτος. Προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 0,6% το 2014 από 0,7% στην προηγούμενη πρόβλεψη. Το ποσοστό παραμένει πολύ μακριά από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για «σχεδόν 2%». Ο κ. Ντράγκι εξήγησε ότι ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις τιμές ενέργειας.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε χαμηλότερα και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2014 στο 0,9% από εκτίμηση 1% τον Ιούνιο.

Μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Λίγο νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης μείωσε τα επιτόκια του ευρώ σε νέα αρνητικά ρεκόρ, καθώς προσπαθεί να ανεβάσει τον πληθωρισμό από τα πολύ χαμηλά επίπεδα όπου κινείται και να δώσει ώθηση στην στάσιμη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η απόφαση της μείωσης των επιτοκίων δεν ήταν ομόφωνη. Ξεκαθάρισε επίσης ότι πλέον τα επιτόκια του ευρώ βρίσκονται "στην κατώτερη κλίμακα διακύμανσης."

Μεγάλη μερίδα αναλυτών περίμεναν ότι θα ανακοινωθούν σημαντικές αποφάσεις στην σημερινή συνεδρίαση, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης, Μάριο Ντράγκι άφησε πρόσφατα, στο διεθνές συνέδριο του Τζάκσον Χόουλ, ανοιχτά υπονοούμενα για παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

Ήδη το Reuters, είχε "διαρρεύσει" ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ συζητήθηκε τριετές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 500 δισ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v