Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,1% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων τη Δευτέρα

Την Δευτέρα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Θεσμού των Α/Κ διαμορφώθηκαν στα 6,551 δις €, βαίνοντας μειούμενα κατά -0,10%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Δευτέρα 6/3/2017

Το μοτίβο των τελευταίων ημερών (με εξαίρεση την περασμένη Τετάρτη) συνεχίζεται: οριακές διακυμάνσεις του Ενεργητικού, το οποίο επηρεάζεται άμεσα από την παράμετρο των αποδόσεων. Το θετικό γεγονός είναι η συνέχιση της αυξητικής τάσης των μεριδίων, που μεταφράζονται σε εισροές και δημιουργούν ανάχωμα στην πτώση του Ενεργητικού, τις ημέρες που οι αγορές κινούνται με πτωτικό πρόσημο.

Αναλυτικότερα, την Δευτέρα, τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Θεσμού των Α/Κ διαμορφώθηκαν στα 6,551 δις €, βαίνοντας μειούμενα κατά -0,10%. Σε αντιδιαστολή, ο ρυθμός των μεριδίων ήταν αισθητά ανοδικός κατά 0,06% και αντιστοιχεί σε σημαντικές εισροές αξίας 6,514 εκατ. €.

Σε επίπεδο μέσης απόδοσης οι 18 από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ κινήθηκαν πτωτικά (αλλά σε στενό εύρος), μία ανοδικά και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Αποτέλεσμα ήταν το μέσο πρόσημο της αγοράς να κινηθεί «προς τα κάτω» κατά -0,22%. Σε μέση υποχώρηση καθαρών τιμών ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,74%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -0,54% και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με -0,50%. Μόνον το ένα Ομολογιακό Α/Κ με Κρατικούς τίτλους Αναπτυσσομένων Χωρών κινήθηκε με οριακά θετικό πρόσημο 0,02%.

Κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών, η οποία κατέληξε τελικά σε θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών. Υψηλής αξίας συμμετοχές μεριδίων στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 2,763 εκατ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 2,025 εκατ. €. Ακολούθησαν τα Funds of Funds Μικτά με 711 χιλ. €. Η μόνη κατηγορία Α/Κ με αισθητές εκροές αξίας 744 χιλ. € ήταν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου.( η ημερήσια ένταση των εκροών ήταν κατά πολύ χαμηλότερη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες).

Τέλος σε πλήρη αντιδιαστολή η επενδυτική συμπεριφορά σε σχέση με τις κατηγορίες που δραστηριοποιούνται άμεσα σε Ελληνικούς τίτλους: μικρές εισροές στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 136 χιλ €, έναντι εκροών στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας αξίας 174 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v