Άνοδος μόλις 0,01% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Παρασκευή

Το Ενεργητικού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 6,865 δισ. €.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Παρασκευή 19/5/2017

Παρά το γεγονός, ότι η ένταση της μείωσης των μεριδίων και των εκροών είχε συνέχεια (και) κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, το Ενεργητικού παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στα 6,865 δις € (ανεπαίσθητη άνοδο 0,01%). Τα μερίδια υποχώρησαν κατά -0,03% και αντιστοιχούν σε σημαντικές εκροές αξίας 7,873 εκατ. €.

Σε επίπεδο έτους, ο ρυθμός των υπό διαχείριση κεφαλαίων διατηρεί το υψηλό θετικό του πρόσημο κατά 6,92% (περίπου 0,80% χαμηλότερα από τα υψηλά έτους). Τα μερίδια συνεχίζουν να έχουν ανοδικό πρόσημο 0,52%, κατά την ίδια χρονική περίοδο, όμως στη διάρκεια του τελευταίου μήνα βαίνουν διαρκώς μειούμενα (υπενθυμίζουμε ότι είχαν «αγγίξει» θετική ροή περί του 1%). Ομοίως, οι εισροές έχουν διαμορφωθεί στα 74,349 εκατ. €.

Σε επίπεδο ημερήσιας απόδοσης, η αγορά έκλεισε με θετικό πρόσημο 0,13%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 15 σημείωσαν κέρδη, 4 απώλειες και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Σε μέσο ανοδικό πρόσημο ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,66%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 0,32% και τα Μικτά Α/Κ – μαζί με τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών – με 0,29%. Στον αντίποδα, μέσες απώλειες -0,15% για τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή και -0,10% για τα Funds of Funds Ομολογιακά.

Η κινητικότητα των μεριδιούχων ήταν αισθητή, αλλά κυριάρχησε η ψυχολογία «πωλήσεων». Στο αρνητικό ισοζύγιο εισροών/εκροών τα μέγιστα συνέβαλαν τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με αξία εξαγορών 4,466 εκατ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 3,390 εκατ. €. Ειδικότερα, για την πρώτη κατηγορία, πρέπει να αναφέρουμε (για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς) ότι ο κύριο όγκος των εκροών έλαβε χώρα σε ένα από 6 Α/Κ, το NBG International Funds Sicav/European AllStars/B (με 4,470 εκατ. €) της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜ ΑΕΔΑΚ. Υπενθυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη ΑΕΔΑΚ είχε υψηλές εκροές την προηγούμενη εβδομάδα σε διάφορες κατηγορίες Α/Κ. Σε εκροές ακολούθησαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 407 χιλ. €.

Συνέχεια εξαγορών στα Ομολογιακά και Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας, με αξία 292 και 101 χιλ. €, αντιστοίχως.

Οι εισροές στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 761 χιλ. € και στα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 269 χιλ €, απλώς περιόρισαν την συνολική αξία των εκροών.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v