Πτώση 0,29% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Το Ενεργητικό υπέστη μικρή υποχώρηση -0,29% και διαμορφώθηκε στα 6,652 δις €. Η πτώση αυτή οφείλεται καθαρά σε υποχώρηση των καθαρών τιμών των Α/Κ.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 17/8/2017

Το τρομοκρατικό χτύπημα στην Βαρκελώνη και η αναμονή της αξιολόγησης του Ελληνικού χρέους την Παρασκευή από τον οίκο Fitch (με προσδοκίες αναθεώρησης τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα – από «ccc» σε «ccc+») ήταν τα κύρια γεγονότα τόσο για τις διεθνείς αγορές όσο και την Ελληνική, στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας. Παράλληλα, η συναλλακτική δραστηριότητα των μεριδιούχων παραμένει σε αδράνεια λόγω των Αυγουστιάτικων διακοπών.

Η αντίδραση της αγοράς των Α/Κ ήταν αρνητική, καθώς το Ενεργητικό υπέστη μικρή υποχώρηση -0,29% και διαμορφώθηκε στα 6,652 δις €. Η πτώση αυτή οφείλεται καθαρά σε υποχώρηση των καθαρών τιμών των Α/Κ, καθώς τα μερίδια κινήθηκαν με ικανοποιητικό θετικό πρόσημο 0,03%, που αντιστοιχεί όμως σε ανεπαίσθητες εισροές αξίας 613 χιλ. €.

Σε επίπεδο μέσης ημερήσιας απόδοσης, οι απώλειες ήταν αισθητές κατά -0,30%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 έκλεισαν με ζημιές, οι 6 με κέρδη (αυτές που δραστηριοποιούνται σε διεθνή ομόλογα) και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Η έντονη υποχώρηση των Αμερικανικών δεικτών, επηρέασε άμεσα τα 2 Μετοχικά Α/Κ Αμερικής, που σημείωσαν μέσο αρνητικό πρόσημο -1,30%. Επίσης, σημαντικές μέσες απώλειες για τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη (ΧΑ) με 1,40% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,08%. Η θετική μέση απόδοση των 6 κατηγοριών κινήθηκε σε πολύ στενό εύρος: από 0,02% (για το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Αγορών) έως και 0,06% (για τα 6 Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης).

Η κινητικότητα των επενδυτών ήταν πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα η αξία συμμετοχών/εξαγορών στις περισσότερες κατηγορίες να είναι αμελητέα. Ουσιαστικά, το θετικό ισοζύγιο εισροών/εκροών οφείλεται στις τοποθετήσεις στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων αξίας 711 χιλ. €, στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας 454 χιλ. € και στα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών 200 χιλ. €. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη αξία ρευστοποιήσεων έλαβε χώρα στα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Τοποθετήσεων με 614 χιλ. €, στα Funds of Funds Μετοχικά με 159 χιλ. € και στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με 105 χιλ. €.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v