Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 0,24% στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Πέμπτη

Η υποχώρηση του Ενεργητικού θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αλλά η μέση απόδοση της αγοράς επέτυχε θετικό πρόσημο 0,12%, με αποτέλεσμα να απορροφήσει μέρος της αξίας των ρευστοποιήσεων.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Πέμπτη 7/12/2017

Ακόμη μία κακή ημέρα από πλευράς ρευστοποιήσεων (εντός του Δεκεμβρίου) ήταν η Πέμπτη.

Αναλυτικότερα, η αγορά των Α/Κ υπέστη μείωση Ενεργητικού -0,24% (σε απόλυτα νούμερα 15,863 εκατ. €), λόγω της έντονης πτώσης των μεριδίων κατά -0,16% που αντιστοιχούν σε υψηλές εκροές αξίας 24,705 εκατ. €.

Η υποχώρηση του Ενεργητικού θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη, αλλά η μέση απόδοση της αγοράς επέτυχε θετικό πρόσημο 0,12%, με αποτέλεσμα να απορροφήσει μέρος της αξίας των ρευστοποιήσεων. Ήδη, στις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου οι εκροές ανέρχονται σε 53,489 εκατ. €.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι εντός του μηνός είχαμε δύο εργάσιμες ημέρες με ιδιαίτερα αρνητική επενδυτική ψυχολογία. Η χθεσινή ημέρα επεφύλαξε εκροές σημαντικής αξίας σε όλες τις κατηγορίες, πλην τριών που έκλεισαν με μικρή αξία συμμετοχών: τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 519 χιλ. €, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 78 χιλ. € και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 25 χιλ. €.

Σε ένταση εκροών αναφέρουμε τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 20,048 εκατ. € ( αναμένουμε να δούμε εάν τα κεφάλαια αυτά θα «βγουν» τελικά από την αγορά των Α/Κ ή θα μεταφερθούν σε άλλες κατηγορίες), τα συγγενή Α/Κ Βραχ. Διάρκειας με 2,223 εκατ. €, τα Μικτά Α/Κ με 1,001 εκατ. € και τα Funds of Funds Μετοχικά με 643 χιλ. €.

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ μόνον 3 κατέγραψαν μέση αρνητική απόδοση: τα 3 Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου με -0,09%, τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -0,08% και το ένα Α/Κ που δραστηριοποιείται σε κρατικά ομόλογα Αναπτυσσομένων Χωρών με -0,06%.

Οι υπόλοιπες 15 κατηγορίες έκλεισαν με μέση θετική απόδοση (πλην δύο που παρέμειναν αμετάβλητες – Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών και Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας), με υψηλότερες αυτές των 2 Μετοχικών Α/Κ Αμερικής με 0,63%, των Μετοχικών Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με 0,39% και των Μετοχικών Α/Κ Διεθνών με 0,28%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v