Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακή άνοδος στο Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,690 δις €, παρουσιάζοντας αμελητέα άνοδο της τάξεως του 0,01%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου*

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την 20/3/2018

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα τα μεγέθη της αγοράς των Α/Κ ήταν σχετικά σταθεροποιημένα, συνεχίζοντας την συσσώρευση του Ενεργητικού περί των 6,7 δις € και διατηρώντας την στάση αναμονής έναντι τόσο των διεθνών όσο και των Ελληνικών εξελίξεων.

Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα 6,690 δις €, παρουσιάζοντας αμελητέα άνοδο της τάξεως του 0,01%. Ο ρυθμός των μεριδίων δεν σημείωσε μεταβολή, οι δε εισροές αντιστάθμισαν τις εκροές με αποτέλεσμα το τελικό ισοζύγιο να παραμείνει, επίσης, αμετάβλητο (οριακές συμμετοχές αξίας, μόλις, 170 χιλ. €).

Ομοίως, η μέση απόδοση της αγοράς κινήθηκε σε θετικά επίπεδα 0,08%, παρά την ανομοιογένεια των Α/Κ. Από τις 20 κατηγορίες, οι 13 έκλεισαν με κέρδη, οι 6 με ζημιές και μία παρέμεινε αμετάβλητη. Την υψηλότερη μέση άνοδο καθαρών τιμών σημείωσαν τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με 0,97%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με 0,60% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,43%. Στον αντίποδα, σε μέση αρνητική απόδοση ξεχώρισαν τα 2 Μετοχικά Δείκτη με -0,55%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με -0,51% και τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -0,28%.

Χαρακτηριστικό της ημέρας ήταν η χαμηλή συναλλακτική αξία – από τις πιο χαμηλές των τελευταίων τριών ετών. Κινητικότητα υπήρξε στο σύνολο σχεδόν των κατηγοριών και ήταν μικτής επενδυτικής διάθεσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 479 χιλ. €, στα Funds of Funds Μικτά με 214 χιλ. € και στα Funds of Funds Μετοχικά με 100 χιλ. €. Αντιθέτως, την υψηλότερη αξία εκροών υπέστησαν τα Μικτά Α/Κ με 408 χιλ. €, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 357 χιλ. € και τα Ομολογιακά Α/Κ Διεθνή με 291 χιλ. €.

Το Ενεργητικό διατηρεί τον θετικό του ρυθμός έναντι της έναρξης του έτους με ποσοστό 0,50%.

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

*Ο Κώστας Σιαμπράκος είναι Σύμβουλος Αμοιβαίων Κεφαλαίων

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v