Σχεδόν αμετάβλητο το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την Τρίτη

Οι επιμέρους κατηγορίες των Α/Κ, σχεδόν στο σύνολο τους επέτυχαν ενίσχυση των καθαρών τιμών τους, το συνολικό πρόσημο της αγοράς ήταν οριακά θετικό κατά 0,06%.

  • του Κώστα Σιαμπράκου

Ανάλυση του Κώστα Σιαμπράκου (KSMEIZON) για την αγορά των Α/Κ την Τρίτη 12/6/2018

Το χαρακτηριστικό της χθεσινής ημέρας ήταν η ιδιαίτερα θετική επενδυτική διάθεση των μεριδιούχων. Μπορεί μεν η συνολική αξία (2,075 εκατ. €) του τελικού ισοζυγίου να μην ήταν εντυπωσιακή, όμως πλήθος κατηγοριών έκλεισαν με ικανοποιητική συναλλακτική αξία συμμετοχών. Παράλληλα, τα συνολικά μερίδια της αγοράς κινήθηκαν με ανοδικό ρυθμό 0,02%. .

Στα παραπάνω εστιάστηκε το ενδιαφέρον την Τρίτη, καθώς το Ενεργητικό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο (0,04%) και διαμορφώθηκε στα 6,570 δις €.

Παρότι, οι επιμέρους κατηγορίες των Α/Κ, σχεδόν στο σύνολο τους επέτυχαν ενίσχυση των καθαρών τιμών τους, το συνολικό πρόσημο της αγοράς ήταν οριακά θετικό κατά 0,06%. Πιο συγκεκριμένα, από τις 20 κατηγορίες, οι 14 έκλεισαν με κέρδη, οι 4 με ζημιές και 2 παρέμειναν αμετάβλητες (αυτές των Διαχείρισης Διαθεσίμων). Την υψηλότερη μέση ανοδική απόδοση σημείωσαν τα 2 Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με 0,55%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 0,40%, τα Μετοχικά Α/Κ Ευρωζώνης με 0,29% και τα Funds of Funds Μετοχικά με 0,27%. Στον αντίποδα, σε μέσο πτωτικό πρόσημο απόδοσης ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -0,28%, τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με -0,24% (η μικρή διόρθωση ακολούθησε τα υψηλά κέρδη της Δευτέρας) και τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με -0,11%.

Όπως προαναφέραμε, αισθητή κινητικότητα εκ μέρους των μεριδιούχων υπήρξε σε αρκετές κατηγορίες, με ικανοποιητική συναλλακτική αξία και πολύ θετική επενδυτική διάθεση. Ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μετοχικά με 1,918 εκατ. €, στα Μικτά Α/Κ με 771 χιλ. € και στα Funds of Funds Μικτά με 771 χιλ. €. Ακολούθησαν τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 229 χιλ. € και τα Μετοχικό Α/Κ Ελλάδας με 194 χιλ. €, διατηρώντας και οι δύο κατηγορίες το φετινό αυξητικό ρυθμό μεριδίων τους.

Αντιθέτως, σε εκροές ξεχώρισαν τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχ. Διάρκειας με 1,908 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 291 χιλ. € και τα Διαχείρισης Διαθεσίμων με 233 χιλ. €.

Πηγή: Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Επεξεργασία στοιχείων: Κώστας Σιαμπράκος

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v