Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτή εικόνα στην Ασία - Σε υψηλό 7 μηνών ο Nikkei

Ξεχωρίζει το Τόκιο με κέρδη 1,24%. Τα σενάρια ανασχηματισμού και οι θετικές εκπλήξεις από την οικονομία. Αβεβαιότητα για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ και νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Διχασμένες εμφανίζονται οι ασιατικές αγορές, καθώς υπάρχει έντονη αβεβαιότητα αναφορικά με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη σύνοδο της Πέμπτης, αλλά και νευρικότητα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.  

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,24% στις 15.668 μονάδες. Στην Ιαπωνία, η προσοχή στρέφεται στην πολιτική σκηνή, καθώς ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ενώ παράλληλα τροφοδοτούνται τα σενάρια για νέες μεταρρυθμίσεις.

Τα τελευταία οικονομικά μεγέθη παράλληλα ήταν ενθαρρυντικά καθώς ανακοινώθηκε αύξηση των μισθών κατά 2,6% τον Ιούλιο σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές προέβλεπαν πολύ χαμηλότερη αύξηση, με την πιο αισιόδοξη εκτίμηση να κάνει λόγο για 1%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών από το 1997 «και ενδεχομένως να αποτελεί σημάδι ότι το πολύκροτο πρόγραμμα των Αμπενομικών αποδίδει καρπούς» σχολιάζουν οι Financial Times.

Η εικόνα όμως, δεν ήταν εξίσου θετική και στις υπόλοιπες ασιατικές αγορές. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,27% στις 24.685 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,79% στις 2051 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,49% στις 5656 μονάδες.

Με τη Wall Street κλειστή χθες λόγω αργίας, η προσοχή επικεντρώθηκε στην Ευρώπη και στις αποφάσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη. «Εάν η ΕΚΤ δεν λάβει κάποια ισχυρή δράση την Πέμπτη, τότε θα δούμε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο κόκκινο» δήλωσε ο Evan Lucas της IG και συμπλήρωσε: «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ, θα οδηγήσει σε αύξηση του όγκου των συναλλαγών και σε επιστροφή των funds. Η κατάσταση αυτή την στιγμή αποδεικνύει πως η αγορά θέλει πιο ξεκάθαρη επικοινωνία αναφορικά με την κατεύθυνση που ακολουθεί η ΕΚΤ στην πολιτική της»

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,99% στις 2259 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,92% στις 2377 μονάδες. Για τους επενδυτές στην Κίνα, ο παράγοντας που διαμορφώνει την τάση ήταν τα στοιχεία για τις δραστηριότητες του κλάδου μεταποίησης της χώρας. Ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ υποχώρησε στο 51,1, δίνοντας νέα τροφή στα σενάρια για νέα μέτρα ώθησης της ανάπτυξης από το Πεκίνο.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v