Πάνω από τις 16.000 μονάδες ο Nikkei

Μικτή η εικόνα των ασιατικών δεικτών παρά το νέο ρεκόρ στη Wall. Στήριξη στο Τόκιο από το χαμηλό γεν. Προβληματίζουν τα στοιχεία για την Κίνα. Βουτιά σχεδόν 10% για Hyundai και Sony.

Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι ασιατικές αγορές παρά το νέο ρεκόρ χθες στηWall Street και την απόφαση της Fed να διατηρήσει το guidance για τα επιτόκια. Το ιαπωνικό χρηματιστήριο κινήθηκε έντονα ανοδικά καθώς το γεν βρέθηκε σε νέο χαμηλό εξαετίας έναντι του δολαρίου.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε υψηλότερα κατά 1,13% στις 16.067 μονάδες, ξεπερνώντας για πρώτη φορά φέτος το φράγμα των 16.000 μονάδων. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,96% στις 24.142 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,72% στις 2047 μονάδες και αυστραλιανός ASX με άνοδο 0,14% στις 5419 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά0,1%στις 2305 μονάδες και ο CSI300 κατά0,11%στις 2398 μονάδες.

Βουτιά 10% καταγράφει η μετοχή της Hyundai καθώς η αγορά αντιδρά σθεναρά στην απόφαση της αυτοκινητοβιομηχανίας να προσφέρει τριπλάσια αξία από την εκτιμώμενη για να αποκτήσει ένα ακριβοθώρητο κτίριο για τις εγκαταστάσεις της, το οποίο εποφθαλμιούσε και η Samsung Electronics. Πτώση 10% καταγράφει και η μετοχή της Sony καθώς ο ιαπωνικός όμιλος προειδοποίησε χθες ότι οι ζημίες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης θα είναι σχεδόν πανταπλάσιες των αρχικών εκτιμήσεων, ανακοινώνοντας παράλληλα μαζικές απολύσεις.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το guidance για τα επιτόκια –προκαλώντας ανακούφιση στους επενδυτές- ενώ προχώρησε και στη μείωση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια.

Αργότερα στην ομιλία της, η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen υποστήριξε ότι η υπόσχεση για διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για «σημαντική περίοδο» (όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση), εξαρτάται από τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Οι επενδυτές ωστόσο, προβληματίζονται για τις εξελίξεις στην Κίνα, όπου χθες η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε ένεση ρευστότητας 81 δισ. δολ. Η επιβράδυνση στην αγορά κατοικιών – που θεωρείται η αιτία όλων των προβλημάτων – συνεχίζεται. Τον Αύγουστο, οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν σε 68 από τις 70 πόλεις που παρακολουθεί η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Στο 8μηνο, οι τιμές κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 11% λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης και καθώς οι τράπεζες έχουν σφίξει την στρόφιγγα του δανεισμού.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v