Διστακτικά βήματα ανόδου στις ασιατικές αγορές

Απόπειρα ανάκαμψης στα χρηματιστήρια της Ασίας. Τα στοιχεία για την πιστωτική επέκταση της κινεζικής οικονομίας και τα αναθεωρημένα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις της Fed. Νέο υψηλό 6ετίας για το δολάριο. Κάτω από τα 98 δολ. το Brent.

Με επιφυλακτικότητα κινήθηκαν οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας. Τα νέα στοιχεία για την Κίνα, αλλά και η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις επόμενες κινήσεις της Fed δημιουργούν νευρικότητα στις αγορές. Το δολάριο ενισχύθηκε σε νέο υψηλό 6ετίας έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, αγγίζοντας τα 107,35 γεν, ενώ η τιμή πετρελαίου Brent, ανακάμπτει κατά 28 σεντ, στα 97,8 δολ ανά βαρέλι, αφού χθες υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2012.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,25% στις 15.948 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,18% στις 24.618 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε υψηλότερα κατά 0,38% στις 2041 μονάδες, ενώ ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,26% στις 5532 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,6% στις 2325 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,39% στις 2432 μονάδες.

Τα νέα στοιχεία για την Κίνα δείχνουν επέκταση της πίστωσης τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, η συνολική χρηματοδότηση – περιλαμβάνει τραπεζικά δάνεια και προϊόντα του σκιώδους τραπεζικού συστήματος– άγγιξε τα 957,4 δισ. γουάν (156 δις.δολ.) τον Αύγουστο, από 273 δις. γουάν τον προηγούμενο μήνα, εξέλιξη που υποδεικνύει ότι το Πεκίνο επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζουν περισσότερο.

Σε ότι αφορά τις επόμενες κινήσεις της Fed, τα σενάρια έχουν αλλάξει από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν έκθεση της Fed Σαν Φρανσίσκο η οποία έκανε εμμέσως πλην σαφώς λόγο για εφησυχασμό των αγορών στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων. «Υπάρχει σημαντική αλλαγή ως προς τις προσδοκίες για τα επιτόκια στις ΗΠΑ» δήλωσε ο Mitul Kotecha της Barclays και συμπλήρωσε: «Τώρα υπάρχει πραγματική αντίθεση μεταξύ των προσδοκιών για τη νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία».

Όλα αυτά, ενώ αργότερα σήμερα αναμένονται τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης που αναμένεται να δείξουν και τον αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες στη Ρωσία. Η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει την επιβολή και νέων κυρώσεων σήμερα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v