Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές

Σε επιφυλακή οι επενδυτές ενόψει Fed, αλλά και δημοψηφίσματος στην Σκωτία. Προβληματίζουν τα στοιχεία για την κινεζική βιομηχανία. Κλειστό το χρηματιστήριο του Τόκιο.

Σε κλίμα νευρικότητας και αυτή η συνεδρίαση στα χρηματιστήρια της Ασίας μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την κινεζική οικονομία που αναγκάζουν τους επενδυτικούς οίκους να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους. Οι κινήσεις ωστόσο, είναι διστακτικές καθώς οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα τη συνεδρίαση της Fed, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μείζον θέμα της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Στο Χοννγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 0,63% στις 24440 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,3% στις 2035 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 1,03% στις 5475 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,15% στις 2335 μονάδες και ο CSI 300 υποχωρεί κατά 0,19% στις 2433 μονάδες.

Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 6,9% σε ετήσια βάση, από 9% τον προηγούμενο μήνα. Είναι ο χαμηλότερος ρυθμός αύξησης από το Δεκέμβριο του 2008 και συμπίπτει με πληθώρα ακόμη στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι ο κινεζικός δράκος επιβραδύνεται. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 2,2%, η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια επιβραδύνθηκαν στο 16,5% ενώ οι πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 10% τους πρώτους 8 μήνες του έτους.

Η Morgan Stanley χαρακτηρίζει πλέον ανέφικτο τον στόχο  του Πεκίνου για ανάπτυξη 7,5% το 2014, ενώ η Royal Bank of Scotland υποβάθμισε την πρόβλεψή της στο 7,2% έναντι αρχικής εκτίμησης στο 7,6%. ]

«Λες και δεν είχαν αρκετά οι επενδυτές να περιμένουν αυτή την εβδομάδα με το δημοψήφισμα στην Σκωτία και τη συνεδρίαση της Fed, τώρα έχουν και τα στοχεία της Κίνας που θυμίζουν σε όλους ότι βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με μία απότομη επιβράδυνση» δήλωσε ο Jonathan Sudaria της Capital Spreads.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η Fed του Σαν Φρανσίσκο δήλωσε ότι οι αγορές είναι εφησυχασμένες στο θέμα των επιτοκίων, οι επενδυτές αναθεωρούν τα σενάριά τους. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτιναχθεί το δολάριο σε υψηλό 6ετίας έναντι του γεν και να ενισχυθούν οι αποδόσεις των 10ετών Treasuries.

Η διήμερη συνεδρίαση της Fed ολοκληρώνεται στις 17 Σεπτεμβρίου και όλοι αναμένουν τα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν επί του θέματος. Την επομένη διεξάγεται το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Σκωτία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση της Βρετανίας. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v