Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νευρικότητα στις αγορές της Ασίας

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Προβληματίζουν τα οικονομικά μεγέθη της Κίνας, αλλά και της Ιαπωνίας. Επιμένει ανοδικά το δολάριο, σε υψηλό έξι ετών έναντι του γεν.

Μικτή εικόνα και διστακτικές κινήσεις παρουσιάζουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ασιατικές αγορές με τος επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στο Χονγκ Κονγκ όπου οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους. Το δολάριο συνεχίζει την ανοδική του πορεία σε υψηλό 4 ετών και αισίως συμπληρώνει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο του τελευταίου έτους. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, το δολάριο βρίσκεται σε υψηλό έξι ετών, αγγίζοντας τα 109,75 γεν.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,84% στις 16.173 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,38% στις 22.907 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,32% στις 2020 μονάδες και ο αυστραλιανός ΑSX με άνοδο 0,43% στις 5292 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,17% στις 2361 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,14% στις 2451 μονάδες.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν και σήμερα Τρίτη στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ σε μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές προκλήσεις για το Πεκίνο μετά την πλατεία Τιενανμέν πριν 25 χρόνια. Οι εξελίξεις δημιουργούν νέους προβληματισμούς για τους επενδυτές που ήδη ανησυχούν για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Ο δείκτης ΡΜΙ Σεπτεμβρίου της HSBC για την κινεζική οικονομία αποδείχθηκε χαμηλότερος της αρχικής εκτίμησης και διαμορφώθηκε στο 50,2. Ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ έμεινε αμετάβλητος στο 51.

Για την Ιαπωνία, τα τελευταία οικονομικά μεγέθη ήταν μικτά. Η ανεργία μειώθηκε και οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν, αλλά υπήρξαν απογοητεύεις από τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών και τη βιομηχανική παραγωγή που μειώθηκαν απότομα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v