Πτωτικές τάσεις στις αγορές της Ασίας

Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους δείκτες στην Ασία. Στο στόχαστρο οι τιμές των εμπορευμάτων. Η Κίνα στέλνει μήνυμα στις αγορές να μην περιμένουν χαλάρωση νομισματικής πολιτικής. Τα μηνύματα από τη σύνοδο της G20.

Διορθωτικές κινήσεις καταγράφουν οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες καθώς η Κίνα προειδοποιεί για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της G20 προειδοποιούν για την ενίσχυση των χρηματοοικονομικών κινδύνων.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 16.205 μονάδες από τα υψηλά 7 ετών που άγγιξε την Παρασκευή. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχωρεί κατά 1,19% στις 24.016 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,71% στις 2039 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με πτώση 1,27% στις 5368 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, o Shanghai Composite υποχωρεί κατά 1,37% στις 2297 μονάδες και ο CSI 300 κατά 1,5% στις 2388 μονάδες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Lou Jiwei δήλωσε πως η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει πτωτικές τάσεις, επαναλαμβάνοντας ωστόσο "Η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε σημαντικές προσαρμογές στην πολιτική για να αλλάξει οποιονδήποτε οικονομικό δείκτη". Ο «Lou έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι η Κίνα δεν θα τρέξει να τυπώσει χρήμα για να αποφύγει την επιβράδυνση» εξηγεί ο Στιούαρτ Μπίβις της Vantage Capital Markets.

Το αποτέλεσμα ήταν να δεχθούν πιέσεις οι τιμές των εμπορευμάτων. Ο δείκτης Bloomberg Commodity υποχωρεί κατά 0,7% και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλότερο επίπεδο 5 ετών . Η τιμή χαλκού υποχωρεί κατά 1,5% στα 6.735 δολ. ανά μετρικό τόνο, το νικέλιο κατά 3,5% και ο ψευδάργυρος κατά 2,1%. Η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί στα 97,91 δολ. ανά βαρέλι.

Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που συμμετείχαν στη σύνοδο της G20 στην Αυστραλία προειδοποίησαν πως η παρατεταμένη περίοδος χαμηλών επιτοκίων μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις κεφαλαιαγορές, καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες γίνονται όλο και πιο εξαρτημένες από τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Σημειώνεται πως η Fed αναμένεται να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον επόμενο μήνα και πως άπαντες προσπαθούν να μαντέψουν πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά την χρηματοοικονομική κρίση τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Βρετανία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v