Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές τάσεις στα χρηματιστήρια της Ασίας

Έντονος ο προβληματισμός από τη συνεχιζόμενη βουτιά στην αγορά πετρελαίου. Αρνητικό πρόσημο για τους περισσότερους χρηματιστηριακούς δείκτες. Μηδενική απόδοση για το 5ετές ιαπωνικό ομόλογο για πρώτη φορά στην ιστορία. Σε χαμηλό 12 ετών οι τιμές εμπορευμάτων.

Με την τιμή του πετρελαίου να συνεχίζει σε πτωτική τροχιά (το Brent σημειώνει απώλειες 2,7% στα 46,12 δολ. ανά βαρέλι που είναι νέο χαμηλό 5,5 ετών) οι επενδυτές απομακρύνονται από τις τοποθετήσεις ρίσκου και στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων. «Η αγορά ανησυχεί ότι το πετρέλαιο θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» εξηγούν οι αναλυτές της Citi οι οποίοι προβλέπουν ότι η τιμή του μαύρου χρυσού θα παραμείνει κοντά στα 40 δολ. ανά βαρέλι το πρώτο εξάμηνο του 2015. Την ίδια πρόβλεψη διατυπώνει πλέον και η Goldman Sachs.

Η ιαπωνική αγορά, που άνοιξε σήμερα μετά από ένα τριήμερο - η Δευτέρα ήταν αργία - επηρεάστηκε από τις εξελίξεις. Ο δείκτης Nikkei ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε κατά 1,7% και τελικά έκλεισε με απώλειες 0,64% στις 17.087 μονάδες. Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου της Ιαπωνίας υποχώρησε για πρώτη φορά στην ιστορία στο μηδέν, αντικατοπτρίζοντας την στροφή των επενδυτών σε τίτλους ασφαλείας αλλά και τις συνέπειες από την επεκτατική δράση της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Η πτώση τις τιμής του πετρελαίου φέρνει το δείκτη εμπορευμάτων του Bloomberg στο χαμηλότερο επίπεδο 12 ετών, καθώς έχει υποχωρήσει κατά 26,5% από τα υψηλά του Απριλίου. «Μία ακόμη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου πιθανότατα θα εντείνει τις πιέσεις στα χρηματιστήρια» εξηγεί ο Μάικλ ΜακΚάρθι, της CMC Markets και συμπληρώνει: «Βλέπουμε τάση αποστροφής ρίσκου»

Τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία πάντως ήταν ενθαρρυντικά. Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας διαμορφώθηκε στα 433 δισ. γεν έναντι εκτιμήσεων στα 139,5 δισ. γεν. Οι κινεζικές εξαγωγές παράλληλα αυξήθηκαν κατά 9,7% το Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τη μέση πρόβλεψη για αύξηση κατά 4,7%. Οι εισαγωγές ωστόσο, μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα κατά 2,4%, αντικατοπτρίζοντας την αδύναμη εγχώρια ζήτηση.

Έτσι, στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite υποχωρεί κατά 0,4% στις 3228 μονάδες και ο CSI 300 κατά 0,19% στις 3506 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 1917 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX χαμηλότερα κατά 0,32% στις 5382 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,75% στις 24.206 μονάδες.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v