Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψαλίδι στις προβλέψεις της Goldman για το πετρέλαιο

Σαρωτικές οι αλλαγές στις προβλέψεις για πετρέλαιο και ευρώ. Θεωρεί ότι η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει στα $40 το α΄εξάμηνο του έτους για να ανακάμψει στα $70 δολ. στο 12μηνο. Πρόβλεψη για βουτιά του ευρώ κάτω από το 1 προς 1 έναντι του δολαρίου.

Ψαλίδι στις προβλέψεις της Goldman για το πετρέλαιο

Κάνοντας λόγο για νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται από τη σχιστολιθική παραγωγή στην αγορά πετρελαίου, η Goldman Sachs προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τις τιμές του μαύρου χρυσού. «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψει η αγορά και πιθανότατα θα εξισορροπήσει σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα τιμών από εκείνα που ξεκίνησε το sell off» αναφέρει.

Έτσι, αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο Brent εκτιμώντας πλέον ότι στους 3 μήνες, στους 6 μήνες και στο 12μηνο θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στα 42, στα 43 και στα 70 δολ. ανά βαρέλι αντιστοίχως. Η αρχική εκτίμηση της Goldman ήταν στα 80, στα 85 και στα 90 δολ. ανά βαρέλι αντιστοίχως.

Σε ό,τι αφορά την αμερικανική αγορά και την τιμή του WTI, η Goldman προβλέπει πλέον ότι θα αγγίξει τα 41, τα 39 και τα 65 δολ. ανά βαρέλι αντίστοιχα για τον 3μηνο, τον 6μηνο και το 12μηνο ορίζοντα. Η αρχική εκτίμηση ήταν στα 70, 75 και 80 δολ. ανά βαρέλι αντιστοίχως. 

Η πτωτική τάση στην τιμή του μαύρου χρυσού, πάντως, συνεχίζεται αμείωτη καθώς διευρύνονται οι ανησυχίες περί αποπληθωριστικών πιέσεων στην παγκόσμια οικονομία. Έτσι, η τιμή του WTI υποχωρεί κατά 1,7% στα 47,54 δολ. ανά βαρέλι και του Brent κατά 1,4% στα 49,41 δολ. ανά βαρέλι.

Βουτιά του ευρώ κάτω από το 1 δολάριο

Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει σε ισοτιμία ένα προς έναν έναντι του δολαρίου μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 και να κατρακυλήσει ακόμη και στα 90 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος τον Ιανουάριο του 2018, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα, η Goldman υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την πορεία του ενιαίου νομίσματος κάνοντας παράλληλα λόγο για παρατεταμένη περίοδο ισχυρού δολαρίου, καθώς η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει με ισχυρή ανάπτυξη και επικείμενη αύξηση επιτοκίων από τη Fed.

Από την άλλη πλευρά, ο αναλυτής Robin Brooks της Goldman Sachs αναφέρει πως η ευρωζώνη εξακολουθεί να παλεύει με τη χαμηλή ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, προβλέποντας κατά συνέπεια πτωτική τάση για το ενιαίο νόμισμα.

Παράλληλα, η Goldman Sachs αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ευρώ έναντι της στερλίνας για τα τέλη του 2015 στη £0,73 έναντι αρχικής πρόβλεψης για £0,75.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v