Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καλύπτουν το χαμένο έδαφος οι αγορές της Ασίας

Δυναμική ανάκαμψη στα χρηματιστήρια Τόκιο και Σαγκάης. Άλμα στην πιστωτική επέκταση της Κίνας που αλλάζει το επενδυτικό κλίμα. Κίνηση έκπληξη από την κεντρική τράπεζα της Ινδίας με μείωση επιτοκίων.

Τα χρηματιστήρια της Ασίας ανακάμπτουν ακολουθώντας κατά πόδας τις κινήσεις στην αγορά εμπορευμάτων, ενώ παράλληλα κινητοποιούνται οι κεντρικές τράπεζες σε Ινδία και Νότιο Κορέα.

Έτσι στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 1,86% στις 17.108 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύεται κατά 0,49% στις 24.231 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με οριακή άνοδο 0,03% τις 5310 μονάδες και ο αυστραλιανός ASX με απώλειες 0,41% στις 5310 μονάδες.

Στην κινεζική αγορά, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 2,53% στις 3303 μονάδες και ο CSI 300 κατά 2,3% στις 3582 μονάδες.

Η τιμή του πετρελαίου Brent, μετά την κατακόρυφη πτώση των τελευταίων ημερών, ανέκαμψε ισχυρά χθες, καταγράφοντας άνοδο 4,5% στα 48,68 δολ. ανά βαρέλι. «Δεδομένης της ανόδου στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και του μεγάλου sell off κατά την χθεσινή συνεδρίαση στην ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάκαμψη» εξηγεί ο Mitshushige Akino της Ishiyoshi Asset Management .

Εν τω μεταξύ, στην Ινδία η κεντρική τράπεζα εξέπληξε άπαντες προχωρώντας σε μη προγραμματισμένη συνεδρίαση, από την οποία προέκυψε απόφαση για μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 7,75%. Ο χρηματιστηριακός δείκτης Sensex άνοιξε με κέρδη 1,8%.

Στην Κίνα, καταλύτης για τη δυναμική ανάκαμψη των χρηματιστηριακών δεικτών, ήταν τα στοιχεία για άλμα στην πιστωτική επέκταση (που περιλαμβάνει και τον σκιώδη τραπεζικό κλάδο) το Δεκέμβριο κατά 47%.

Στον αντίποδα, η κεντρική τράπεζα της Νοτίου Κορέας υποβάθμισε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη και πληθωρισμό του 2014, διαπιστώνοντας τη διπλή απειλή που δημιουργείται από την αδύναμη ζήτηση, αλλά και την πτώση στις τιμές του πετρελαίου. Διατήρησε όμως, αμετάβλητο το ύψος του βασικού της επιτοκίου στο 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v