Προσπάθεια ανάκαμψης στις ασιατικές αγορές

Η απόφαση της Κίνας να αναστείλει τον μηχανισμό διακοπής συνεδριάσεων έδωσε ώθηση στα ασιατικά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό "μίνι κραχ". Πληροφορίες για αγορές μετοχών από κρατικά funds. Υψηλότερα η μέση ισοτιμία του γουάν. Ανακάμπτουν οι τιμές του πετρελαίου μετά τις κινεζικές κινήσεις.

Τα ισχυρά κέρδη των κινεζικών μετοχών, μετά την απόφαση της Κίνας να αναστείλει το σύστημα διακοπής συνεδριάσεων και τον ορισμό της μέσης ισοτιμίας του γουάν σε υψηλότερο επίπεδο (στα 6,5636 γουάν/δολάριο), βγάζουν τους περισσότερους δείκτες των ασιατικών αγορών από το «βαθύ κόκκινο».

Παράλληλα, υπήρξαν αναφορές ότι funds που ελέγχονται από το κινεζικό κράτος προχώρησαν σε αγορές μετοχών, παρέχοντας έτσι στήριξη στην αγορά.

Ωστόσο, οι ασιατικές μετοχές κατέγραψαν σε εβδομαδιαία βάση τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων μηνών, αν και η σημερινή ανάκαμψη περιορίζει κάπως τις ανησυχίες που έπληξαν όλες τις διεθνείς αγορές χθες.

Οι αρμόδιες κινεζικές αρχές αποφάσισαν αργά χθες να αναστείλουν το σύστημα διακοπής συνεδριάσεων, καθώς δεν κατάφεραν να μειώσουν την αστάθεια στην αγορά, με ορισμένους «παίκτες» της αγοράς μάλιστα να λένε πως ίσως τελικά αυτό το σύστημα να «γύρισε μπούμερανγκ».

Ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 2% στις 3.186 μονάδες και κατά 2% ο δείκτης CSI στις 3.361 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση, όμως, ο Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 10% και 9,9% ο δείκτης CSI, εμφανίζοντας τη χειρότερη επίδοση από τον περυσινό Αύγουστο.

Τα κέρδη στα κινεζικά χρηματιστήρια στηρίζουν παράλληλα και τον δείκτη MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, που κινείται 0,6% υψηλότερα σήμερα. Χαμηλότερα κατά 0,39% έκλεισε ο δείκτης Nikkei του Τόκιο στις 17.697 μονάδες και κατά 0,38% ο δείκτης ASX στις 5.049 μονάδες, ενώ αντιθέτως κέρδη 0,70% καταγράφει ο δείκτης Kospi στις 1.917 μονάδες και 0,84% ο δείκτης Hang Seng στις 20.504 μονάδες.

Οι κινήσεις των κινεζικών αρχών δίνουν στήριξη και στο πετρέλαιο, που χθες υποχώρησε στην περιοχή των 32 δολαρίων, με τα futures του Brent και του αμερικανικού αργού να ενισχύονται κατά περισσότερο από 2%, στα 34,4 δολάρια και 33,9 δολάρια αντίστοιχα.

Ο χρυσός υποχωρεί προς τα 1.103,4 δολάρια η ουγκιά, ενώ το γεν υποχωρεί από το χθεσινό υψηλό τεσσεράμισι μηνών έναντι του δολαρίου, στα 118,20 γεν και το ευρώ υποχωρεί κατά 0,5% στο 1,0880 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v